Pasar al contenido principal

(Càritas Girona) Càritas denuncia que continuen els talls de llum diaris indiscriminats al barri de Font de la Pólvora de Girona i que no s’ha trobat una solució a una greu situació que ja fa 7 anys que dura i que s’ha mantingut tot l’hivern. L’entitat constata que famílies del barri segueixen veient com s’interromp diàriament la seva rutina i no poden mantenir la seves activitats amb normalitat. L’entitat alerta que amb aquestes condicions no es poden realitzar gestions vitals i necessàries, com escalfar l’habitatge en ple hivern o endollar un ventilador a l’estiu i que s’estan donant situacions de persones malaltes que no poden endollar l'oxigen per poder respirar durant la nit, que no poden mantenir els medicaments a la nevera, que han d’utilitzar butà per poder cuinar un plat calent, o que han hagut de comprar generadors de benzina amb el risc que comporten. També és habitual que les famílies hagin d’estar pendents dels talls per a la higiene personal o per rentar la roba, carregar el mòbil o que els infants hagin de fer els deures amb una espelma com a única font d’il·luminació. Si l’impacte és greu en les persones adultes, l’afectació s’agreuja especialment en els infants i es fa del tot insostenible, afirma l’entitat.

Vulneració de drets humans

Càritas denuncia que els talls constants, que impedeixen a les famílies el desenvolupament amb normalitat de les seves activitats vitals, suposen una greu vulneració de drets humans i afirma que són un clar incompliment de les obligacions que tenen les administracions públiques de vetllar pels drets de les persones i dels infants, d’acord amb el Pacte Internacional dels Drets Econòmics, Socials i Culturals, que reconeix el dret a un habitatge digne, segur i adequat, i també de la Convenció dels drets dels infants de Nacions Unides, que reconeix el dret a un nivell de vida adequat pel desenvolupament físic, mental, espiritual, moral i social. Aquestes normes internacionals, vigents avui a l’Estat, obliguen les administracions públiques a actuar per evitar la vulneració dels drets. I es constata en el dia a dia que la falta constant d’electricitat no només viola el dret de les persones i dels infants a un habitatge adequat, sinó que té un impacte molt greu a altres drets, com el dret a la salut, a l’alimentació o a l’educació.

Inacció d’Endesa i de les Administracions

Càritas recorda que aquesta greu situació va ser traslladada pels veïns i veïnes al Parlament de Catalunya, que va aprovar una resolució el passat 12 de novembre del 2020, en la que demanava al Govern la garantia del subministrament, la publicació d’una auditoria sobre l’estat de la xarxa, una taula de treball conjunta al barri i l’inici dels tràmits per denunciar Endesa, però a data d’avui encara no s’han complert els requeriments del Parlament.

L’entitat alerta que l’actuació de la companyia, que manté una xarxa elèctrica clarament insuficient i obsoleta, és un clar menyspreu per a les famílies del barri i genera una situació de discriminació i d’aïllament. A més, Càritas denuncia que les administracions no estan aconseguint protegir els drets humans més bàsics de les famílies del barri, perquè entén que les qüestions tècniques les ha de resoldre Endesa i que les administracions han d'assegurar de forma immediata i contundent que es garanteixi el subministrament a totes les famílies. Amb independència de les excuses i argumentacions que ofereix la companyia, el cert és que avui moltes persones aniran a dormir altre cop sense llum a casa.

Càritas veu inadmisible que s'assumeixi el discurs de la companyia, que vincula de manera confusa i indiscriminada l’absència de subministrament amb el cultiu de plantes de marihuana o el frau elèctric, qüestions que han de ser resoltes sense perjudicar la resta de famílies. Càritas exigeix el compliment de l’obligació que el subministrament de llum arribi a les famílies del barri amb tota normalitat, i no excusar-se en uns estereotips que reprodueixen un patró discriminatori, que vincula les accions d’unes poques persones a tot un grup. L'entitat demana aturar la difusió de missatges discriminatoris.

Urgeix la reunió de la taula de treball

Càritas reclama que es convoqui la taula de treball, després de quatre mesos de la resolució del Parlament, i que inclogui la presència de la companyia subministradora, les administracions i les famílies afectades, i fa una crida perquè es fixi data urgent per a la primera reunió de la taula de treball per tal que, amb la participació de veïns i veïnes, es faci seguiment i es fixin per escrit els compromisos i deures de les parts, amb un calendari concret d’actuacions. Càritas recolza en aquest sentit les reivindicacions i el treball que l’Associació de Veïns de Font de la Pólvora està duent a terme per tal de trobar solucions a aquest assumpte.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.