(Vatican News) Reducció de penes, possibilitat d'acordar un programa de treballs d'utilitat pública i activitats de voluntariat, suspensió del judici en cas d'impediment legítim per part de l'acusat: el sistema de justícia penal de l'Estat de la Ciutat del Vaticà s'ha actualitzat i les seves normes s'han remodelat per respondre a les necessitats dels temps amb més garanties. Així ho disposa el motu propri del Papa Francesc publicat avui, que aporta canvis en matèria de justícia en la legislació de l'Estat.
El Papa Francesc assenyala que les necessitats que han sorgit, fins i tot recentment, en l'àmbit de la justícia penal, amb la consegüent repercussió en l'activitat dels qui, en diverses funcions, es dediquen a ella, exigeixen una atenció constant per remodelar l'actual legislació substantiva i processal que, per a alguns aspectes, es veu afectada per criteris inspiradors i solucions funcionals ja superades. Per aquestes raons, seguint el procés de contínua actualització dictat per les canviades sensibilitats dels temps, el Pontífex publica tres nous articles de la llei.
Reduccions en l'internament
El primer article introdueix canvis en el Codi Penal i estableix un descompte de 45 a 120 dies per cada any de condemna restrictiva ja complerta al condemnat que durant l'execució de la pena s'hagi comportat de manera que es presumeixi el seu penediment i hagi participat profitosament en el programa de tractament i reinserció. Quan la sentència sigui executable, el condemnat ha d'elaborar, d'acord amb el jutge, un programa de tractament i reinserció que contingui la indicació dels compromisos concrets que assumirà, també amb vista a eliminar o atenuar les conseqüències de l'il·lícit, tenint en compte per a això la indemnització per danys i perjudicis, les conductes reparadores i els rescabalaments. El condemnat pot proposar la realització de treballs d'utilitat pública, d'activitats de voluntariat de transcendència social, així com conductes dirigides a promoure, quan sigui possible, la mediació amb l'ofès. La legislació anterior no contemplava res d'això.
Supressió de la rebel·lia
El segon article modifica el Codi de Procediment Penal en un sentit garantista i suprimeix l'anomenat "procés en rebel·lia" que encara era present en el Codi Vaticà: si l'acusat no compareixia, el procés es desenvolupava sobre la base de la documentació explicada sense la admissió dels testimonis de la defensa. Ara, però, si l'acusat es nega a assistir a l'audiència sense que es demostri un impediment legítim, el judici normal procedeix considerant representat pel seu defensor. Si, per contra, l'imputat no es presenta a l'audiència i es demostra que no pot comparèixer per un impediment legítim i greu, o si per malaltia mental tingui impossibilitat de proveir a la seva pròpia defensa, el tribunal o el jutge únic estan obligats a suspendre el judici.
El tercer article introdueix canvis i addicions a la llei CCCLI sobre el sistema judicial de l'Estat de la Ciutat de Vaticà. Estableix que els magistrats ordinaris en el moment de la cessació conservaran tots els drets, assistència, prestacions i garanties previstes per als ciutadans del Vaticà. Un paràgraf subratlla que l'oficina de promotor de justícia exerceix de forma autònoma i independent, en els tres nivells de judici, les funcions de fiscalia i les altres que li assigna la llei.
Finalment, un canvi important es refereix a la segona i tercera instància del judici. Fins ara es preveia que en cas de recurs i després en cassació, el fiscal estaria representat per un magistrat diferent a què va dirigir l'acusació en el primer judici, amb un nomenament ad hoc per als judicis de segon i tercer grau. Ara, d'altra banda, amb dos articles diferents, s'estableix que també en les sentències d'apel·lació i cassació, com ja passa per la primera instància, les funcions de fiscalia són exercides per un magistrat de l'oficina de promotor de justícia, designat per el propi promotor. Òbviament, el panell de jutges seguirà sent diferent. Aquesta legislació tendeix a agilitar els procediments, atès que a partir d'ara serà la mateixa oficina que va donar suport a la fiscalia en primera instància la que li donarà suport també en qualsevol altra instància de judici.