Pasar al contenido principal

(Universitat Ramon Llull) Multitud d’actors polítics, socials i econòmics, locals i internacionals han participat des de 2015 en la gestació i implementació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Les universitats també han format part activament d’aquesta posada en marxa de l’Agenda 2030, i és precisament aquest el tema central de la jornada celebrada aquest divendres 16 d’octubre «Horitzó 2030: Mapeig i perspectives dels ODS» organitzada per la Universitat Ramon Llull (URL).

El rector de la URL, Josep Maria Garrell, en la seva benvinguda a l’acte, ha alertat de la importància de l’impuls d’estratègies orientades al compliment dels ODS. “La pandèmia provocada per la Covid-19 ho ha capgirat absolutament tot, però això no ha de fer que oblidem els reptes que tenim per endavant. L’Agenda 2030 inclou reptes i objectius que hem d’impulsar amb urgència”, ha afirmat el rector. En aquest sentit, la URL va encarregar fa un any a Oscar Mateos, delegat del rector per a l’impuls de l’Agenda 2030, la coordinació, la visualització i l’impuls d’accions que, tot i que algunes d’elles ja s’estaven fent prèviament a les institucions URL, calia que tinguessin “un efecte multiplicatiu”. Aquestes accions s’han recollit en un informe que avui Oscar Mateos ha presentat durant la jornada.

Tal com ha explicat Oscar Mateos, les “universitats són un dels actors més actius i compromesos amb la posada en marxa de l’Agenda 2030”. En aquest sentit, la URL ha començat a dissenyar i impulsar estratègies que ajudin a integrar i transversalitzar els 17 Objectius en les diverses activitats dels centres universitaris. Com a mostra, la primera part de la jornada s’ha centrat en la presentació de l’informe elaborat per Oscar Mateos que radiografia l’activitat dels centres de la URL en clau ODS.

Una de les conclusions principals d’aquest informe és que tots els àmbits universitaris han anat introduint més o menys per igual els ODS, destacant lleugerament la recerca i la docència. Així mateix, la manca de finançament i de recursos humans destaquen com un dels principals problemes; com també ho és la manca generalitzada d’un sistema d’indicadors que avaluï la implementació dels ODS. De fet, ha afirmat Oscar Mateos, tenir un sistema d’indicadors és un repte compartit amb la resta d’universitats catalanes.

El delegat del rector també ha volgut posar en relleu la importància de l’Agenda 2030, atès que per primera vegada se centra en els problemes que afecten a la globalitat del planeta –a diferència dels anteriors ODM, que estaven orientats essencialment als països del Sud–. “És un full de ruta que incorpora disset objectius que cal incorporar en el nostre dia a dia com a institucions”. En aquest sentit, ha afegit Mateos, l’Agenda 2030 i les universitats “poden mantenir una relació de benefici mutu” ja que aquestes institucions poden ser claus en l’impuls de l’Agenda 2030 aportant solucions, coneixements i idees innovadores, però cal que les universitats també facin un exercici d’introspecció. Així mateix, Oscar Mateos ha afegit que cal incorporar paulatinament l’Agenda 2030 a tota l’activitat universitària, atès que les institucions d’educació superior tenen un paper fonamental en el desplegament dels ODS.

Posteriorment, Oscar Mateos ha comptat amb la participació de Pastora Martínez, vicerectora de Globalització i Cooperació de la UOC i presidenta del Grup de Treball per l’Agenda 2030 del CIC, i d’Arnau Queralt, director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya (CADS) de la Generalitat de Catalunya, a la taula rodona “ODS i Universitat: reptes i perspectives”.

Pastora Martínez ha subratllat que l’Agenda 2030 és una agenda d’urgència i que cal una actuació immediata. També ha destacat la importància de l’educació superior en la consecució d’aquests objectius, ja que sense el coneixement universitari “no podríem assolir-los”. Pastora Martínez ha afegit que urgeix implicar tots els agents dins la universitat, així com el treball col·laboratiu amb altres institucions. En aquesta mateixa línia, Arnau Queralt ha destacat que l’Agenda 2030 no és “una qüestió només d’estat, sinó que tots els actors polítics i socials ens hi hem de comprometre i abordar-ho”. “El que hem aconseguit fins ara és que hi hagi un moviment organitzat de la societat civil per avançar en els ODS”, ha afegit.

Finalment, Janette Martell, professora d’Esade-URL i membre del Grup de treball URL per a l’Agenda 2030, ha moderat una taula d’experiències a on diferents professors, investigadors i estudiants de la URL han exposat diferents casos pràctics relacionats amb l’Agenda 2030.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.