Pasar al contenido principal

(Càritas Diocesana de Barcelona) Des del passat 3 de juny, el centre obert Torre Baró ha tornat a obrir les portes. Un cop finalitzat l’estat d’alarma, el centre per infants i adolescents reprèn la seva activitat, amb la voluntat de continuar acollint i acompanyant a les famílies en situació de vulnerabilitat de Torre Baró.

Gràcies a l’acord de col·laboració entre Càritas Diocesana de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona, ja s’han reprès les entrevistes individuals amb les famílies i s’han dut a terme activitats en grups reduïts d'un màxim de 5 infants. Amb la fase de represa iniciada per la Generalitat de Catalunya ja podran fer-se activitats grupals de fins a un màxim de 10 infants per grup, sempre condicionades a la normativa de protecció sanitària.

Aquest acord arriba després de gairebé mig any de treball conjunt entre l’Institut Municipal de Serveis Socials, Càritas i el districte de Nou Barris per tal de garantir la continuïtat del projecte, en un context on les necessitats s’han vist agreujades per la crisi econòmica generada per la COVID-19 i on l’acció comunitària que desenvolupen centres com aquest juga un paper fonamental en l’acompanyament a infants i famílies. “Els recursos que tenim al nostre abast són limitats, i és difícil prendre decisions en aquests moments tan complexos. Durant el període de confinament, Càritas Diocesana de Barcelona ha fet seguiment online de la situació dels infants i les famílies del centre. Ara que el centre ha reactivat la seva activitat, volem que les famílies i els infants es retrobin amb els amics i amigues, i que puguin gaudir del casal d’estiu i del nou curs que començarà el setembre”, ha indicat Eduard Sala, cap d’acció social de Càritas Diocesana de Barcelona.

El regidor del districte, Xavier Marcé, ha celebrat la continuïtat de l’equipament i ha valorat molt positivament l’acord: “Els problemes derivats de la pandèmia estan aquí i dissortadament obliguen a mantenir tots els serveis destinats a millorar el suport social. La col·laboració amb Càritas és un excel·lent exemple de col·laboració amb la societat civil i és imprescindible donarli continuïtat. La seva tasca amb infants i adolescents garanteix un servei necessari i molt apreciat al barri”.

Un centre amb 30 anys d’història

L’equipament vinculat al barri de Torre Baró, districte de Nou Barris, des de fa 30 anys ha vist créixer una gran multitud de nens i nenes, però l’essència s’ha mantingut intacta: el projecte atén infants i adolescents en situació de pobresa i exclusió social, amb l’objectiu de millorar les seves oportunitats i condicions de vida. En un horari de dilluns a divendres de 16h a 20h, els nens d’entre 5 i 13 anys que viuen als barris de Vallbona, Ciutat Meridiana i Torre Baró tenen l’oportunitat de dirigir-se al centre obert: allà realitzen reforç escolar, tallers, treballs manuals, classes d’informàtica, activitats lúdiques i altres accions bàsiques que ajuden al creixement i desenvolupament integral de l’infant.

Amb places per a 50 nens i adolescents i la participació de 35 famílies, el centre Torre Baró compta amb educadors/es socials, monitors/es i voluntaris/es que vetllen per garantir-los un desenvolupament personal i educatiu, organitzen les activitats diàries i ofereixen una atenció personalitzada amb la promoció social com a objectiu.

Una tasca conjunta

L’acord de continuïtat ha estat possible gràcies al reconeixement que tots els agents fan del projecte i de la seva aportació a la comunitat. En aquest sentit la implicació de les famílies i del districte ha estat fonamental.

A més de Torre Baró, els altres 3 centres oberts d’infants i casals d’adolescents que Càritas té situats a Barcelona també han reobert a principis de juny: El casal d’adolescents de Llops del Taga, el centre obert Glamparetes i el casal d’adolescents de la Barceloneta.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.