Pasar al contenido principal

(Bisbat de Vic) Des del 12 de març, la Conca d’Òdena estava confinada perimetralment. És l’únic lloc de tot l’Estat on això passava. En aquestes circumstàncies, mossèn Eduard Flores ens relata com ho fa per continuar donant assistència pastoral, espiritual i d’acompanyament a la seva comunitat.

És difícil expressar els sentiments que un té en aquesta situació que sobrepassa el que podíem imaginar.

Un servidor, estic confinat a la rectoria de Santa Maria d'Igualada on visc habitualment i des d'aquí atenc les altres parròquies que tinc encarregades: la Sagrada família d’Igualada, juntament amb mossèn Xavier Bisbal, i les parròquies de Sant Pere Apòstol d’Òdena, Santa Magdalena de l’Espelt i Sant Vicenç de Castellolí.

Nosaltres aquí, a la Conca d’Òdena, teníem un confinament perimetral que va començar dos dies abans que a la resta de Catalunya; a mi, em va quedar la parròquia de Castellolí fora de la zona de confinament, les altres estan dins del territori.

Aquests dies, bàsicament, la meva tasca és d'acompanyament als feligresos i a les famílies que es mouen al voltant de les parròquies; cada dia celebro la missa a les 8 del vespre a la basílica de Santa Maria, sota els peus de la imatge del Sant Crist d'Igualada, molt invocat pels igualadins i igualadines. És una estona de pregària on ens trobem les comunitats, ja que poden seguir la missa a través del programa ZOOM (codi: 432410456). És una missa interactiva on els fidels poden llegir les lectures i les pregàries des de casa seva tot mantenim el clima de comunitat.

Durant el dia, dedico bastant temps a la pregària i, sobretot, a acompanyar la gent en la mesura del possible des de la rectoria; la gent agraeix molt una trucada, un whatsapp... especialment la gent que viu sola i ja és gran i, particularment, la gent que ha perdut una persona estimada o es troba a l’hospital; gràcies a la xarxa parroquial que s’ha anat creant, de proximitat i convivència, és més fàcil saber la situació que està vivint cada família. També hi ha molta gent que truca a la rectoria, sobretot per demanar informació per poder veure la missa per internet i perquè quan celebri la missa tingui presents les seves intencions; també truca gent que està sola i es troba aclaparada per la situació que estem vivim. A finals de la setmana passada vaig haver de fer una gestió perquè el servei mèdic anés a buscar una família a casa seva: els seus tres membres, ja grans, estaven malalts i no sabien què fer; ara, estan ingressats en diferents hospitals. A través d’alguns feligresos dels pobles i dels diferents grups de whatsapp, estic bastant el dia de la situació que es va vivint i de la gent de la parròquia que té més necessitats espirituals i m’hi vaig posant en contacte. També mantinc la comunicació amb les famílies de la catequesi, tot enviant material perquè els més petits puguin seguir el seu camí catequètic; hem potenciat la catequesi familiar. I des de Càrites arxiprestal no hem cessat l’activitat i seguim atenent les persones i repartint roba i aliments i fent les reunions a través de videoconferència.

És veritat que hem reduït el ritme de vida, però també és veritat que aquesta situació ens ajuda a valorar allò que és més essencial i a posar en pràctica alguns gestos i actituds que abans valoràvem poc o ens passaven desapercebuts i ara ens adonem que són molt importants.

Eduard Flores és rector de Santa Maria i de la Sagrada Família d’Igualada, Sant Vicenç de Castellolí, Sant Pere Apòstol d’Òdena i Santa Magdalena de l’Espelt.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.