Pasar al contenido principal

Saber más

(Lucia Montobbio -CR) El confinament ha aturat les celebracions de l’any nou dels sikhs. Processons i festes queden ajornades. La comunitat sikh creu que ha estat una mesura raonable, tenen com a prioritat la salut i no dubten en oferir a les autoritats públiques el seu suport.

Suspensió de la festa d’any nou

Gurdev Singh Khalsa, membre de la comunitat sikh a Vic i participant del Grup de Treball Estable de les Religions (GTER), afirma que la suspensió de les festes ha estat un moment de desànim: “A Vic s’ha anul·lat tot, portàvem molt de temps preparant la festa de l’any nou, decidint quina música tocaríem, quins cants faríem, quin menjar repartiríem, punt per punt, i l’aturada de tot això ha entristit a la comunitat, l’any nou és un moment on es fan regals, abraçades... però hem d’afrontar que ha coincidit amb el confinament, el temps passat ja no es recupera i potser podrem celebrar a l’agost, al setembre, a l’octubre, un cop hàgim passat tot això”.

Gagandeep Singh Khalsa, membre de la comunitat sikh a Barcelona i participant de l’Associació UNESCO pel diàleg interreligiós (AUDIR), coincideix i afegeix que a Barcelona també s’ha aturat tota activitat “però tal com estem ara, no surt fer una celebració, hi ha molta gent que està als hospitals o que ha perdut la vida... per respecte al poble, no hi ha ganes de fer festa”.

El primer és la salut com apunta Hardev Singh Kaur, membre de la comunitat sikh a Badalona, “reunir-nos en un moment com aquest només portaria a més contagis, i llavors la situació després de la festa seria encara més trista, a més a més, un sikh sap que cada dia s’ha de plantejar com un any nou, comencem de nou cada matí”.

La part positiva del confinament

Totes les gudwares han tancat, els sikhs entenen quina és la situació i es confinen per cooperar amb la humanitat. Gurdev comenta que quedar-se a casa és contribuir que el virus s’aturi, tothom posa el seu gra de sorra, i tothom és en certa manera un heroi donat que protegeix la humanitat amb la seva acció. A més a més, Gagandeep observa que és un moment positiu per la natura, i per recordar la importància de portar una vida saludable. “El sikhisme respecta molt els animals, és per això que no mengem carn, ni peix, ni ous... i ara que les persones estan confinades, hi ha cada vegada més ocells que piulen al carrer, això em fa pensar que els papers s’han intercanviat, ens podem parar a pensar com ens sentim confinats, i al mateix torn entendre que les ales d’un ocell serveixen per anar al cel, no per estar tancats.”

Gurdev descriu que hi ha tres punts a tenir en compte per aprofitar el màxim aquest confinament “tenim temps per gaudir de la família i estar a prop de qui ens estima; tenim temps per treballar, escriure, fer art... per exemple, jo, que sóc estudiant de segon de batxillerat estic preparant-me per aprovar la selectivitat; i finalment tenim temps per meditar.”

Hardev coincideix que aquest és un bon moment per aturar-se, per reflexionar, i per endinsar-se en un mateix, i també per recordar la importància de l’estalvi per afrontar dies com aquests que ens poden sobrevenir. Gagandeep afegeix que com ja va expressar en un vídeo de l’AUDIR “si no pots sortir fora, ara és un bon moment per endinsar-te en el teu interior, sembla que els humans valorem més el got buit que el ple, però hauríem de fer al revés, hem de valorar el que tenim, per exemple si et trobes a casa, et pots recordar a tu mateix que no ets a l’UCI com altres moltes persones”.

Iniciatives davant la pandèmia

La comunitat sikh continua el seu culte, en algun cas via Skype, en altres consultant els canals de Facebook o bé accedint a pàgines web de l’estranger, com la de la Seikh Rehat Maryada. “Els missatges que donen els sacerdots aquests dies ens recorden que un sikh accepta l’ordre de l’univers, la situació en la que estem vivint, i que hem de ser forts, positius, solidaris. També es poden seguir pàgines com la de Basics of Sikhi, Khalsa aid, United sikhs on es pot llegir sobre la nostra intervenció a nivell internacional”, relata Gagandeep.

De forma presencial s’han fet accions puntuals, per exemple assistència a familiars i coneguts que necessiten de nosaltres per anar a fer la compra, o anar a la farmàcia. “Ara bé, no s’estan fent activitats de gran abast com a Nova York, on el mateix governador ha demanat a la comunitat sikh fer àpats per a les persones hospitalitzades, o per centres que es veuen col·lapsats com les residències d’avis i àvies. Tampoc s’estan desenvolupant altres iniciatives que em semblen interessants com la Caixa de Solidaritat a l’Índia que recull diners per donar suport als hospitals i crear nous centres per atendre persones afectades pel virus”, indica Gurdev.

Així i tot, les autoritats ja han rebut comunicats dels sikhs oferint la seva ajuda, explica Gagandeep: “Els sikhs som una comunitat molt solidària, ens hem ofert a les autoritats públiques diverses vegades i ells saben que estem disponibles, ara mateix però el suport que es necessita és mèdic, assistencial; estem disposats per exemple a preparar àpats, crec que podríem abastir fins a 10.000 persones; les autoritats saben que poden comptar amb nosaltres arribat el punt.”

Projecció

Tots estan d’acord que aquesta pandèmia ha de fer reflexionar sobre el fet que tots som iguals, tots som vulnerables, tots tenim una relació que ens uneix. “Això ha de servir per aprendre a ajudar-nos, per construir una societat cohesionada” expressa Gurdev, i Gagandeep subratlla: “Crec que aquesta situació ens ha fet obrir els ulls, i ens farà canviar d’actitud després del confinament, tinc la sensació de que hi ha massa confiança posada en la ciència, en la tecnologia, però ara és com un moment on es demostra que no funciona sempre”.

Gurdev conclou “Catalunya ha viscut moltes coses en la seva història, i algunes molt més dures, som prou madurs per fer front a aquesta pandèmia i superar-la, aquesta és una experiència més, ens en sortirem, tot anirà bé i aviat podrem sortir al carrer”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.