Pasar al contenido principal

(Càritas Catalunya) Dilluns 30 de març al matí va tenir lloc una trobada virtual del president de la Generalitat de Catalunya, Joaquim Torra, amb una destacada representació d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya. A aquesta reunió hi van assistir Amics de la Gent Gran, Banc dels Aliments, Càritas Catalunya, Casal dels Infants, Creu Roja a Catalunya, Federació Catalana de Voluntariat Social, Fundació Arrels, Fundació Pere Tarrés, Fundesplai, Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya i Telèfon de l’esperança. En representació de Càritas Catalunya va participar el seu president, Francesc Roig Queralt.

El president de la Generalitat de Catalunya va estar acompanyat per Chakir el Homrani, conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, i per Bernat Valls, director general d’Acció Cívica i Comunitària. Aquest trobada s’emmarca en un conjunt d’accions d’intercanvi d’informació amb diferents agents socials de Catalunya promogudes per Torra.

Després de donar la benvinguda al presents, Torra va reconèixer i agrair l’extraordinària tasca que estan efectuant les entitats convocades a aquesta reunió i, per extensió, la de tot el Tercer Sector Social català.

Els temes comuns a les entitats que es van comentar se centraren en la problemàtica de l’habitatge, l’increment de les ajudes per poder fer front a la postemergència, la vulnerabilitat dels infants entre els 0 i els 6 anys que tenen els pares afectats per COVID-19 i la necessitat d’un pla de xoc per a pal·liar la necessitat d’aliments de les famílies més vulnerables.

Càritas activa

El president de Càritas Catalunya, Francesc Roig, va informar als presents que actualment estan en actiu 494 treballadors (el 80,6% del total) bona part dels quals estan fent treball a distància ja sigui a través del teletreball o de connexions telefòniques. Pel que fa als voluntaris, estan en actiu 1.660 persones arreu del país, el que suposa el 13% del total habitual.

Hores d’ara el 55% dels projectes i dels serveis de Càritas a Catalunya resten oberts amb diferències percentuals normals entre les diferents Càritas diocesanes. Bona part de tots aquests projectes i serveis que continuen oberts (menjadors socials, Servei de distribució d’aliments, equipaments residencials, Servei d’assistència a la llar, etc.) es continuen realitzant amb atenció presencial. En altres projectes el servei es realitza telefònicament o telemàticament, ja sigui per assessorar i acompanyar persones en situació de risc d’exclusió social o donar-los suport psicològic.

Francesc Roig també explicà que algunes Càritas diocesanes han posat a disposició dels ajuntaments les infraestructures que s’han hagut de tancar. Altres han previst unes dotacions pressupostàries excepcionals per tal de fer front a les necessitats d’atenció urgent.

Pràcticament totes les Càritas diocesanes i parroquials estan coordinades amb els ajuntaments. Aquesta coordinació també inclou sovint la cooperació amb altres entitats socials de proximitat.

Problemàtiques detectades per les Càritas diocesanes

Un dels problemes més importants que estem detectant és el de l’habitatge, especialment en aquelles persones o famílies que viuen en habitacions de lloguer o pisos de relloguer i que no poden pagar perquè els seus membres actius treballen en l’economia submergida i ara, degut al tancament de molts negocis i comerços, no tenen feina i, per tant, cap dret a prestació social ni recursos econòmics.

Francesc Roig incidí en que “cal trobar una sortida d’equilibri social i conscienciació urbana per tal d’evitar que els facin fora dels seus habitatges i restin desemparats”.

Un dels col·lectius atesos per Càritas que està patint especialment aquesta crisi és el de les persones que treballen al servei domèstic i en la cura de persones grans, la majoria de les quals treballen sense contractació laboral. Degut a la crisi, actualment estan vivint sense cap ingrés.

Les Càritas diocesanes catalanes també posen de manifest que augmenten les situacions d’angoixa i d’estrès en moltes de les persones ateses confinades. Se les està intentant d’ajudar a través d’acompanyament psicològic.

Propostes adreçades al govern de la Generalitat de Catalunya

Al final de la seva intervenció, el president de Càritas Catalunya va incidir en tota una sèrie de propostes en diferents àmbits, com ara: habitatge, ingressos mínims, alimentació, immigració, subministraments bàsics, acollida i acompanyament, entre d’altres.

Finalment, i coincidint amb la resta de representants de les entitats socials que van participar en la trobada, hom creu que el govern de la Generalitat ha d’apostar per uns pressupostos que prioritzin l’acció social i si convé la creació d’un fons especial d’ajuda.

És del tot evident que “la crisi de la COVID-19 acabarà impactant de manera més intensa en els col·lectius de persones en situació d’exclusió social”, va concloure Roig.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.