Pasar al contenido principal

(CR) La llista d’iniciatives per mantenir l’Església oberta no para de créixer. La majoria de parròquies han restringit els horaris d’obertura dels edificis, d’altres han tancat. Però la comunitat cristiana continua activa. Tan bon punt es va demanar a la població quedar-se a casa per evitar nous contagis per coronavirus, s’han multiplicat els recursos per internet per no abandonar la pràctica religiosa.

La crida ‘Preguem a casa’ n’és un exemple. Circula per xarxes socials amb l’etiqueta #preguemacasa –a Twitter, Facebook o a Instagram– com a contrapès a l’aturada de litúrgia pública a les parròquies. I, alhora, és una motivació a la pregària en aquest nou context de crisi sanitària. S’està configurant tota una Església virtual que, lluny de paralitzar-se pel confinament, mostra el neguit de moltes persones per mantenir activa la fe personal i comunitària. Ja ho hem vist amb com s’ha viscut primera missa sense comunitat aquest diumenge.

A Catalunya Religió hem considerat oportú reorientar el nostre servei d’agenda. Durant aquest temps excepcional, informarem aquí dels nous esdeveniments no presencials. A l’agenda publicarem els detalls sobre quan està prevista cada retransmissió i per quins canals.

Llistem a continuació algunes de les propostes d’aquesta nova Església virtual que s’han activat aquests dies (Aquí en trobareu més en forma de llistat que anem ampliant):

–La comunitat de jesuïtes de la Cova Sant Ignasi de Manresa ofereix un vídeo diari a l'entorn del relat de l'Èxode. El jesuïta Xavier Melloni proposa convertir el confinament en una ocasió de fer un camí cap endins de forma col·lectiva.

–Desenes de capellans han començat a dir missa per streaming via Facebook o Youtube. Entre d’altres, Joan Àguila des de la parròquia de Sant Joan de Valls; Emili Marlès des del Monestir de Sant Cugat; també dels mossens de l’arxiprestat de Reus; Jordi Callejón des de la parròquia de Sant Jaume de Salt per Twitter; Josep Mateu, per Facebook i per Instagram des de Sant Jaume de Riudoms; també ha habilitat expressament un canal a youtube la basílica de Santa Maria de Vilafranca, en què celebren la missa porta tancada Jordi Tres i Xavier Aymerich des de la capella del Santíssim.

–El Secretariat Interdiocesà de Catequesi de Catalunya i les Illes Balears (SIC) posa a disposició un nou recurs per a les famílies amb fills, adaptat a l’espai de casa, per comprendre i viure l’Evangeli del diumenge.

Guia per fer pregària des de casa. El Secretariat Interdiocesà de Joventut publica, cada dia, el recurs Fent camí. Es tracta, diuen, d’una “experiència de pregària i comunió” per a joves de parròquies, escoles i moviments.

Visites espirituals a la Mare de Déu. El delegat diocesà de Litúrgia de l’arxidiòcesi de Tarragona, Rafael Serra, ha preparat un seguit de pregàries a la Mare de Déu. “Mentre duri la tribulació que vivim sense precedents a causa de la malura del coronavirus invoquem la protecció de la Mare de Déu sobre cada lloc, sobre el país, sobre el món”, diu.

–L’Editorial Claret ofereix la versió prèmium de l’aplicació 'La Missa de Cada Dia' de forma gratuïta durant un mes. Inclou els textos litúrgics per a totes les celebracions eucarístiques del missal. Proporciona també comentaris sobre els textos bíblics per facilitar la preparació de les homilies o per la meditació i pregària personal de qualsevol usuari. Durant aquests dies al web i l'app hi afegeixen una Lectio Divina diaria.

–El Centre de Pastoral Litúrgica de Barcelona ha posat en obert les seves publicacions periòdiques. Són les revistes: Missa Dominical, Liturgia y Espiritualidad, Galilea.153 i Phase.

Repic de campanes i pregària de l’Àngelus. Cada dia a les 12 h les esglésies fan repic de campanes “en solidaritat amb tots els confinats a les seves llars i per agrair l’entrega de tots els qui generosament treballen per atendre i combatre la pandèmia del coronavirus Covid-19”.

Pregar en temps de pandèmia. Les Delegacions diocesanes de Litúrgia de les Diòcesis de la Conferència Episcopal Tarraconense han traduït un Subsidi litúrgic de la Conferència Episcopal Italiana per ajudar a pregar en aquests moments d'epidèmia.

Vetlla-concert. Organitzada per Cristianisme i Justícia i retransmesa per Instagram live al canal Magis.cat. Serà divendres dia 20 a les 23 h.

Recursos pastorals COVID-19. El departament de pastoral de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya també ha obert un recull de recursos pastorals per aquests dies.

També hi ha nombroses iniciatives de caire espiritual o d'acompanyamernt que circulen per WhatsApp. Per exemple, el capellà Xavier Morlans, de la parròquia de Santa Anna, envia cada dia un missatge "Des del confinament".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.