Pasar al contenido principal

(Fundació Migra Studium) Amb motiu de la celebració del Dia Internacional de les Persones Migrants, el Servei Jesuïta a Migrants (SJM) fa una crida a la societat per a construir un ferm compromís amb l'Hospitalitat amb les persones migrants, mitjançant una campanya de recollida de suports a la plataforma Visibles.org sota el lema #MeComprometo. Una cultura d'Hospitalitat que se sustenta en l'acollida de les persones que migren i la defensa dels seus drets; i en la garantia de l'accés a recursos de ciutadania i suport comunitari que facilitin la seva inclusió en la societat.

Per el SJM, xarxa estatal de la que forma part la Fundació Migra Studium, "el compromís amb l'hospitalitat passa per afirmar el dret inalienable que tota persona té dret a migrar a la recerca d'un projecte de vida segur i pròsper, i a ser rebuda amb dignitat en el lloc de destí". Aquest fet "implica rebutjar els prejudicis, rumors i la criminalització que pateixen les persones migrants (especialment menors que migren soles) i les organitzacions i activistes que defensen els drets humans". Finalment, "hospitalitat és comprometre's a acompanyar les persones migrants en la seva inclusió social en les comunitats locals, barris o ciutats més properes; i actuar davant els responsables polítics, demandant protecció per a les persones que migren i busquen refugi davant de situacions de violència i de desigualtat".

A més, el SJM mostra la seva preocupació davant el projecte de la propera construcció d'un nou CIE amb capacitat per a més de 500 persones en el camp de Gibraltar, a Algesires. "Lluny de representar una acció d'hospitalitat, és un clar exemple d'hostilitat que suposa la continuació de situacions de violència i vulneració de drets humans que té lloc en aquests centres, com ja s'ha assenyalat en el nostre recent Informe Anual sobre CIE". Aquest projecte del Govern d'Espanya va ser adoptat pel Consell de Ministres de el 18 de gener de 2019 i publicat recentment al BOE el 19 de novembre de el 2019.

En les visites que els equips de SJM realitzen en diversos d'aquests centres a tota la geografia espanyola, han constatat una constant vulneració de drets de les persones internes, privades de llibertat sense haver comès cap delicte en la majoria dels casos. Algunes de les que aquesta xarxa ha denunciat són la desproporció de mesures de seguretat que incompleixen el deure de vetllar per la integritat i salut de les persones internes; una insuficient atenció sanitària; obstaculització de visites de familiars i ONG; o l'absència d'intèrprets de llengua i de notificació d'expulsió amb plenes garanties processals.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.