Pasar al contenido principal

(Jordi Llisterri-CR) Aquest dimecres al matí ha mort als 92 anys mossèn Joan Evangelista Jarque, periodista, fundador del setmanari Catalunya Cristiana i activista cultural. Jarque forma part d’una generació de capellans d’àmplia cultura i conversa, catalanistes durant el franquisme, i que van obrir el catolicisme català als corrents renovador europeus.

Doctorat en teologia a Friburg, va tenir diverses responsabilitats en organismes catòlics internacionals i va ser assessor de la Santa Seu en temes de comunicació. A Catalunya, el 1978 va fundar conjuntament amb mossèn Francesc Malgosa el setmanari catòlic, Catalunya Cristiana. També va tenir diverses responsabilitats diocesanes, era canonge de la Catedral de Barcelona i durant 42 anys va ser Prior de la Capella de Sant Jordi del Palau de la Generalitat.

El funeral serà aquest dijous, 12 de setembre, a les 13h. a la Catedral de Barcelona.

Horitzonts europeus

Joan Evangelista Jarque i Jutglar va néixer a Barcelona el 1927. Format al Seminari de Barcelona, va ser ordenat capellà el 1951. Va exercir en diverses parròquies, va ser consiliari dels Minyons Escoles i professor de Religió.

Durant uns anys va estudiar a Friburg on el 1969 es va doctor en teologia amb una tesi sobre Teillard de Chardin. Aquesta etapa, des del món francòfon i en plena aplicació del Concili Vaticà II, li va permetre conèixer els teòlegs europeus més avançats. Una obertura al món que, des del seu arrelament al país, mossèn Jarque va contribuir que també arribés a Catalunya durant el franquisme.

La seva obertura europea es visualitza en diverses responsabilitats internacionals. El 1963 va ser elegit consiliari del Moviment Internacional d’Intel·lectuals Catòlics Pax-Romana. El 1969, durant el Pontificat de Pau VI, es va establir a Roma com a membre de la Comissió Pontifícia de mitjans de comunicació social. El 1972 va ser elegit secretari general de la Unió Catòlica Internacional de Periodistes, que el va portar a viure tres anys a Ginebra.

Quan va tornar a Barcelona, el 1975, el cardenal Narcís Jubany el va nomenar delegat episcopal d’Apostolat Seglar, en un moment de màxima vitalitat dels moviments laicals. Quan es restuara la Generalitat, el president Josep Tarradellas el va nomenar prior de la capella de Sant Jordi del Palau de la Generalitat. Una responsabilitat que va ocupar durant 42 anys, fins el passat juliol. Compromès amb el catalanisme, també va ser un pont entre l’Església i el món institucional i va contribuir a l’èxit de diversos esdeveniments com la visita del papa a Catalunya el 1981.

Apòstol de la comunicació

El 1979 va aconseguir un dels seus somnis: iniciar la publicació d’un setmanari catòlic, Catalunya Cristiana. Una iniciativa privada impulsada amb mossèn Francesc Malgosa. Jarque es va inspirar en la premsa catòlica francesa, i somiava un diari com La Croix. I seguint aquest model, sempre va impulsar la implicació de les comunitats cristianes en el sosteniment de mitjans de comunicació d’inspiració catòlica. Conscient de la importància dels mitjans de comunicació, aquest món es va convertir en el seu apostolat. Creia que un laïcat ben informat seria un cristià més adult i madur. Anys més tard, Catalunya Cristiana va passar a l’arquebisbat de Barcelona per garantir-ne la seva continuïtat.

Des de 1994 era canonge de la Catedral de Barcelona i també va ser professor de l’Institut de Litúrgia.

Mossèn Jarque, a més d’una biografia de Teilhard de Chardin, va publicar diversos llibres i reculls d’articles. El 2010 va culminar un de les seves grans obres, la recopilació dels 1.304 articles que el bisbe Joan Carrera va publicar a Catalunya Cristiana. Fins la seva mort ha mantingut una gran memòria i el seu suport a qualsevol iniciativa que contribuïa a la difusió de la informació religiosa a Catalunya. Ha mort un 11 de setembre.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.