Pasar al contenido principal

(Fundació Pere Tarrés) La tecnologia és present a les nostres vides i ens ha canviat la manera de relacionar-nos amb el món i també amb les persones que tenim al nostre voltant. Els joves se senten atrets per tot allò relacionat amb la tecnologia però molts d’ells no es plantegen dedicar-se a professions relacionades. Des de fa sis anys la Fundació Pere Tarrés realitza colònies on la tecnologia i el lleure es combinen amb l’objectiu que els adolescents i joves gaudeixin d’uns dies molt especials i desenvolupin la seva afició. L’objectiu és que aquests joves, usuaris habitual de la tecnologia, passin de ser receptors passius i esdevinguin creadors actius, proposant, creant, dissenyant els seus propis projectes tecnològics de robòtica o disseny de videojocs.

 

Colònies de Disseny de Vídeojocs

Les colònies de Disseny de vídeojocs són una de les opcions més consolidades dins de l’oferta tecnològica de la Fundació Pere Tarrés. Organitzades en col·laboració amb l’Escola de Noves Tecnologies Interactives (ENTI) de la Universitat de Barcelona, estan adreçades a nois i noies entre 12 i 16 anys i es faran del 14 al 20 de juliol a la casa de colònies de La Conreria (Tiana, El Maresme).

Durant una setmana els nois i noies que hi participin realitzaran un taller de 3 hores diàries on podran adquirir coneixements pràctics sobre el desenvolupament del software de vídeojocs. Com a resultat dels aprenentatges fets, al final de la colònia, els participants presentaran als seus familiars una “demo” del seu vídeojoc.

A les colònies de Disseny de vídeojocs es treballen valors com la confiança, el treball en equip, la participació i la innovació, a través de la creació d’un espai segur on els adolescents poden desenvolupar les seves habilitats i la seva creativitat. Tot això, des d’una perspectiva educativa i de lleure on s’adquireixen les habilitats i coneixements mitjançant el joc.

 

Colònies de Robòtica

Les colònies de Robòtica s’adrecen a adolescents i joves entre 10 i 17 anys i es realitzaran del 7 al 13 de juliol a la casa de colònies de La Conreria (Tiana, El Maresme).

Organitzades en col·laboració amb Sis Costats, cada matí els participants realitzaran un taller de 3 hores de durada amb Lego Mindstorm EV3, WeDo i Impressió 3D sota la supervisió de monitors especialistes. Les activitats diàries són auto conclusives i cada grup haurà de construir i programar el seu propi robot per aconseguir el repte plantejat al camp de joc, fent una posada en comú al final del dia per veure quins han estat els punts més complicats, com s’han resolt i quins són els punts de millora.

Durant els tallers també hauran de fer el disseny d’una peça i imprimir-la en una impressora 3D.

El darrer dia de la colònia els pares i mares podran descobrir les creacions que han treballat els seus fills/es durant aquests dies amb una exhibició tecnològica.

 

L’equip de monitors i monitores, clau per a l’èxit de les colònies

Els experts recomanen que els infants i adolescents no passin moltes hores enganxats a dispositius digitals com els ordinadors, tauletes o mòbils. Participar en colònies o casals tecnològics no implica que no es treballin paral·lelament aspectes com la incorporació d’hàbits saludables o desenvolupar una vocació.

Escollir una colònia temàtica com les de Robòtica o Disseny de vídeojocs ens permet treballar dues vessants molt importants:

· L’adolescent o jove pot aprendre a desenvolupar una habilitat o vocació durant l’estiu, alhora que conviu amb altres adolescents i joves amb qui comparteix el mateix interès. Es creen, doncs, amistats que, en molts casos, continuen després de les colònies.

· Des de la Fundació Pere Tarrés defensem que les colònies són un espai educatiu on l’aprenentatge tecnològic es combina amb activitats esportives i de lleure que permeten treballar la cohesió de grup, la participació, el lideratge, l’educació en valors, reforçar els hàbits saludables, etc.

Des de la Fundació Pere Tarrés dissenyem les nostres colònies tecnològiques combinant les hores d'aprenentatge i pràctica amb les activitats de lleure. En aquests casos l'equip de monitors i monitores és cabdal perquè l'infant passi de la pantalla al joc de manera natural i engrescadora.

Per incorporar de manera natural els hàbits saludables, totes les colònies s’organitzen amb una rutina que inclou una part formativa al matí, amb la realització del taller tecnològic, i una part lúdica i d’aprenentatge en valors que es realitza a la tarda amb les activitats de lleure, sortides a l’entorn de la casa de colònies, la pràctica d’esports d’aventura com la BTT i el tir amb arc o la d’esports aquàtics com la vela i el caiac i capbussades a la piscina.

L’equilibri entre l’adquisició de coneixements tècnics als tallers i lesa activitats de la colònia queda palès en la valoració que fan els pares i mares de les colònies, on les activitats reben una valoració de 8.8 sobre 10, les instal·lacions i el servei de la casa un 7.9 sobre 10 i l’equip de monitors/es un 8.8 sobre 10.

 

La Fundació Pere Tarrés és una entitat no lucrativa d'acció social i educativa amb la finalitat de promoure l'educació en el lleure d’infants i joves. Amb el temps, la seva acció s’ha ampliat a altres àmbits de l’acció social com ara la formació, la recerca i la gestió en el Tercer Sector. La tasca social de la Fundació Pere Tarrés està avalada per 60 anys d’experiència, pels més de 400.000 beneficiaris i beneficiàries que cada any participen als diferents projectes i serveis i per l’acreditació de la Fundación Lealtad, prestigiosa institució que cada any analitza la gestió i bones pràctiques de les ONG i ONL més importants de l'Estat Espanyol. L’any 2016 ha rebut la Creu de Sant Jordi que li ha concedit la Generalitat de Catalunya.

Temàtica
Institucions
Tags

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.