Pasar al contenido principal

("La Caixa") La soledat preval a totes les edats, s’incrementa a mesura que passen els anys i s’agreuja especialment a partir dels 65 anys, quan la xarxa social d’amics es comença a trencar, segons un estudi de "la Caixa".

L’estudi Soledat i risc d’aïllament social en les persones grans, coordinat per Javier Yanguas, director científic del programa de Gent Gran de ”la Caixa”, parteix de la constatació que les persones enquestades creuen que la soledat és un problema important entre la gent gran (8,9 punts sobre 10), i malgrat això, una majoria dels enquestats no coneixen casos de soledat, cosa que vol dir que la soledat és un fenomen que queda a l’esfera de l’àmbit privat.

L’enquesta posa en relleu alts nivells de soledat a totes les edats: el 34,3 % dels individus d’entre 20 i 39 anys presenten soledat emocional (relacionada amb la falta de relacions significatives), i el 26,7 %, soledat social (que fa referència al sentiment de pertinença a un grup). Aquest fet resulta més alarmant en persones de més de 65 anys (el 39,8 % presenten soledat emocional, i el 29,1 %, soledat social) i en persones més grans de 80 anys (el 48 % presenten soledat emocional i el 34,8 %, soledat social).

L’estudi conclou que el risc d’aïllament de la xarxa social d’amics és més gran com més baix és el nivell educatiu. En concret, les persones sense estudis tenen el 37 % de risc d’aïllament social, mentre que les persones amb estudis superiors tenen el 6,6 %.

L’informe explica també que el risc d’aïllament per pèrdua de la xarxa social d’amics és superior en els homes que en les dones, ja que en els homes comença a augmentar entre els 40 i els 64 anys, i en les dones, entre els 65 i els 79. En aquest sentit, s’apunta que les dones tenen una xarxa social més àmplia i de més qualitat que els homes.

Elaborat amb l’objectiu d’analitzar el grau de soledat de les persones grans, l’estudi adverteix que el foment de les relacions socials és crucial per disminuir la sensació de soledat entre les persones, i avisa de la importància d’actuar contra la soledat, que podria anar en augment en els anys vinents a causa de factors demogràfics.

L’enquesta ha disposat d’una mostra de 1.688 entrevistes i s’ha dut a terme mitjançant enquestes telefòniques a persones més grans de 20 anys als municipis de Terrassa, Tortosa, Girona, Tàrrega, Santa Coloma de Gramenet, Palma, Logronyo i Jerez de la Frontera, ciutats on s’ha dut a terme el programa Sempre Acompanyats, impulsat per ”la Caixa” en col·laboració amb els ajuntaments respectius i la Creu Roja, GREC i Integramenet.

Sempre Acompanyats vol sensibilitzar el conjunt de la població sobre el fenomen de la soledat de la gent gran i construir una xarxa sòlida dins de la comunitat per enfortir el suport social i acompanyar les persones grans. El programa parteix de les necessitats i els interessos de les persones grans, per apoderar-les i capacitar-les a l’hora d’afrontar la seva situació, i per ajudar-les a establir noves relacions personals i nous vincles al seu entorn més proper.

Temàtica

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.