Pasar al contenido principal

(Glòria Barrete –CR) La història de la parròquia de Sant Josep de Badalona és la història d'una vila que va esdevenir ciutat industrial, amb presència de món obrer i epicentre del món artesà, pesquer i pagès de l'època. L'arribada de treballadors va posar de manifest la necessitat de crear una altra parròquia a banda de la que ja existia, Santa Maria, per atendre tota la nova immigració que treballava a la indústria i a les empreses. Enguany Sant Josep de Badalona celebra els 150 anys de la seva parròquia, parròquia entesa com a territori i no pas com a temple arquitectònic.

La parròquia s'inicia l'any 1868 i ho fa dins del monestir de les Clarisses de la Providència, compartint els espais amb el monestir. Encara avui si ens fixem en el monestir de les clarisses es poden observar dos campanars petits, "un és el que manava la vida de les monges i l'altre el que manava la vida de la parròquia", explica Andreu Oller, rector de l'església de Sant Josep de Badalona. Al monestir la nova església s'hi va estar força anys perquè la idea era construir-ne una de nova, amb rectoria i espais parroquials.

Ja en inicis del segle XX la família Ventós Mir regala uns terrenys per construir la nova església, "on la trobem actualment". El 1925 s'inaugura el nou temple, concretament l'església santíssima, que és una part de la construcció, i en els següents anys s'anirà edificant la resta de l'església.

Durant la Guerra Civil el temple estava ja força avançat però la destrossen i cremen i li donen un nou ús civil. "La part dels soterranis de l'església, on són els locals, es va convertir en magatzem de material bèl·lic", així com el campanar que es va convertir en torre de vigilència, "en arma de guerra". Finalitza la Guerra Civil i es reconstrueix tota l'església novament, i l'any 1941 s'inaugura de nou. L'església de Sant Josep es consagra l'any 1945.

Donar resposta al món obrer de l'època, l'origen

Fent actualment una passejada pels voltants de l'església de Sant Josep podem veure vestigis del món obrer de l'època, xemeneies com a monuments i alguns records de fàbriques. La barriada que aleshores va acollir el món obrer ara s'ha transformat en barri residencial, de famílies treballadores, i amb el Pont del Petroli com a element turístic. Però el que no ha variat el temps és la voluntat de la parròquia d'estar al servei del poble, "adaptant-se a les necessitats de cada moment", recorda Oller.

Aquesta història dels 150 anys serveix, afirma, per recordar però alhora "per aprendre a fer una lectura creient del món que vivim i continuar amb la missió que tenim encomanada, el servei de l'Evangeli". Oller intenta impulsar la parròquia molt al servei de la ciutat, esdevenint punt de referència i "compromesa amb els més necessitats".

Fa anys van iniciar el projecte 'El Folre', un Centre Obert per a transeünts i gent sense llar, que va quedar petita en els espais parroquials i actualment es troba en el monestir de les clarisses i és gestionat per Càritas parroquial. A part continua sent una parròquia molt central a Badalona, amb nombrós culte, i esdevenint parròquia de referència pels badalonins.

L'advocació a Sant Josep, nom de la parròquia, li dona, creu Oller, tarannà per estar "molt al servei de la gent, dels pobres i necessitats". Oller reconeix que el món obrer ja no està al barri tan present com als inicis però sí que hi ha gent molt movilitzada per ajudar els altres. Aquests anys han sumat esforços pel col·lectiu de les persones migrades i refugiades, impulsant campanyes des de la parròquia d'ajuda a diferents organitzacions com Open Arms i Stop Mare Mortum.

Actes pels 150 anys

La celebració dels 150 anys de la parròquia de Sant Josep ve farcida d'actes i celebracions durant l'any 2019. Han inaugurat ja un mural a la cripta de la parròquia, dedicada a la Mare de Déu de Lourdes, i que ha recuperat l'artista Elisa Capdevila.

En aquest moment estan fent un cicle de conferències sobre Sant Josep i el món obrer. Són quatre conferències de les quals ja s'han fet dues. Una sobre Sant Josep i el món obrer; una altra sobre la Badalona del segle XIX; el divendres vinent 22 de febrer Jaume Aymar pronunciarà la xerrada sobre la iconografia de Sant Josep a través dels segles; i la darrera, el 8 de març, sobre Sant Josep i l'Evangeli.

Durant el mes de març se celebrarà la festa de Sant Josep en què hi haurà un concert de la Passió de Sant Joan i inauguraran una exposició d'imatges sobre la història de Badalona. Durant el mes d'abril representaran la Moixiganga tradicional a Badalona a la parròquia, i el tradicional concert de Sant Jordi de l'Orfeó badaloní es farà aquesta vegada dins l'església. El mes de maig preparan un concert de gospel al carrer, i pel mes de desembre han organitzat un pelegrinatge a Terra Santa.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.