Pasar al contenido principal

"Les responsabilitats no s'evadeixen, passant-dels uns als altres, sinó que es van assumint per oferir solucions concretes i reals", va dir el Sant Pare en la inauguració de la 42na sessió del Consell dels Governadors del Fons Internacional per al Desenvolupament Agrícola (FIDA), exhortant a que s'inverteixi i es promogui el desenvolupament rural per "vèncer la batalla contra la fam i la misèria al món".

El matí del dijous 14 de febrer el Papa Francesc va participar en la inauguració de la 42na sessió del Consell dels Governadors del Fons Internacional per al Desenvolupament Agrícola (FIDA), un organisme especial de les Nacions Unides el mandat consisteix a ajudar les dones i els homes de les zones rurals, millorar la seva seguretat alimentària i la qualitat dels aliments per tal d'augmentar els seus ingressos i la seva capacitat de resistència. La cita va tenir lloc a la Seu de la FAO a Roma.

En el seu discurs, el Sant Pare va recordar que la seva presència en aquesta reunió té com a fi portar els anhels i necessitats de la multitud de germans nostres que pateixen en el món:

"M'agradaria que poguéssim mirar els seus rostres sense ruboritzar, perquè finalment el seu clam ha estat escoltat i les seves preocupacions ateses. Ells viuen situacions precàries: l'aire està viciat, els recursos naturals exhaurits, els rius contaminats, els sòls acidificats; no tenen aigua suficient per a ells mateixos ni per als seus cultius; les seves infraestructures sanitàries són molt deficients, els seus habitatges escasses i defectuoses ", va afirmar.

Vèncer la batalla contra la fam és possible

I per aconseguir que el món deixi de ser indiferent davant el clam dels més oblidats i "vèncer la batalla contra la fam i la misèria", el Pontífex va subratllar que cal que puguem escoltar "però no com un eslògan sinó de veritat":

"La fam no té present ni futur. Només passat. Per això, cal l'ajuda de la comunitat internacional, de la societat civil i de quants posseeixen recursos. Les responsabilitats no s'evadeixen, passant-dels uns als altres, sinó que es van assumint per oferir"Les responsabilitats no s'evadeixen, passant-dels uns als altres, sinó que es van assumint per oferir solucions concretes i reals", va afegir

Mons. Fernando Noia: «Falta voluntat per eradicar la fam al món»

I en aquest context, el Bisbe de Roma ha posat èmfasi que la Santa Seu sempre ha encoratjat els esforços desplegats per les agències internacionals per afrontar la pobresa: "Ja al desembre de 1964 sant Pau VI, va demanar a Bombai (Índia) i posteriorment va reiterar en altres circumstàncies, la creació d'un Fons mundial per combatre la misèria i donar un impuls decisiu a la promoció integral de les zones més depauperades de la humanitat. Des de llavors, els seus successors no hem cessat d'animar i impulsar iniciatives semblants, un dels exemples més notoris és el del FIDA ".

La clau està en promoure el desenvolupament rural

Així mateix, el Papa va recordar que per aconseguir els objectius que conformen l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, elaborada per la comunitat internacional, l'aportació del FIDA resulta imprescindible especialment pel que fa a el desarrelament de la pobresa, la lluita contra la fam i la promoció de la sobirania alimentària.

"Res d'això serà possible sense aconseguir el desenvolupament rural, un objectiu de la qual ve parlant-se des de fa temps però que no acaba de concretar-se", va dir Francesc assenyalant la paradoxa que bona part dels més de 821 milions de persones que pateixen fam i malnutrició al món; "Viuen en zones rurals, es dediquen a la producció d'aliments i és camperola".

Augmenta la fam al món afectant 821 milions de persones

La clau per acabar amb la fam, per tant, és promoure el desenvolupament de les àrees rurals: "es tracta d'aconseguir que cada persona i cada comunitat pugui desplegar les seves pròpies capacitats d'una manera plena, vivint així una vida humana digna de tal nom"; però no aplicant un sistema d'ordres que s'executin de dalt a baix; "Sinó treballant amb ells i per a ells", ja que "un poble que rep una ajuda que genera dependència no pot desenvolupar-se".

Fomentar una "ciència amb consciència"

I sobre això, el successor de Pere va exhortar a quants tenen responsabilitat en les nacions i en els organismes intergovernamentals, així com als que poden contribuir des del sector públic i privat; "A generar les vies necessàries perquè puguin implementar les mesures adequades en les regions rurals de la terra, perquè puguin ser artífexs responsables de la seva producció i progrés".

Àfrica creix: el repte d'alimentar la població del futur

Per a això, cal fomentar una "ciència amb consciència" - ha afirmat Francesc- i posar la tecnologia realment al servei dels pobres: "Les noves tecnologies no han de contraposar a les cultures locals i als coneixements tradicionals, sinó complementar-los i actuar en sinergia amb els mateixos.

Finalment, el Sant Pare va concloure el seu discurs animant a tots els que treballen de forma habitual en el Fons Internacional per al Desenvolupament Agrícola, "perquè els seus treballs, desvetllaments i deliberacions siguin en benefici dels descartats i víctimes de la indiferència i l'egoisme ; i puguem veure la derrota total de la fam i una copiosa collita de justícia i prosperitat".

Traducció de Pere Prat Serra

Territori

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.