Pasar al contenido principal

Saber más

Arxius adjunts
Documento
Galeria d'imatges

(Laura Mor –CR) “Gent del Camp, gent del llamp”, diu la dita popular. Parla del caràcter i l'empenta dels habitants del camp de Tarragona per remuntar situacions imprevistes. Com en el cas dels parroquians de Riudoms. Vuit mesos després d'arreglar les campanes perquè tornessin a sonar, un llamp va provocar desperfectes a tota l'església per valor de 50.000 euros. Campanar inclòs. Aquest dilluns han engegat una campanya de micromecenatge amb el lema '+ forts que el llamp'.

“Hem triat un lema amb ganxo per mostrar que a Riudoms són més forts que el llamp que ha afectat el campanar; ens tornem a aixecar i tornem a remuntar”, explica Josep Mateu, rector de la parròquia de Sant Jaume. La descàrrega elèctrica va caure la nit del 8 al 9 de novembre. Es va cremar tota la instal·lació elèctrica i els mecanismes de les campanes, la megafonia i la il·luminació de l’església, la climatització de la capella del Santíssim i també es van veure afectades la cúpula i l'interior del campanar.

Just feia pocs mesos que havien aconseguit fer sonar de nou les quatre campanes, que s'havien anat rovellant. “El mes de febrer vam recuperar els tocs històrics que Riudoms havien anat perdent”, explica Josep Mateu. El toc de difunts d'homes, el de difunts de dones, l'àngelus, els repics de festa major i els de diumenge. El rector recorda que la festa amb motiu d'aquesta recuperació “va ser molt popular perquè la gent l'esperava de feia moltíssims anys”.

Remuntar un desastre econòmic i emocional

Que vuit mesos més tard els hagi caigut un llamp “econòmicament ha sigut un desastre i emocionalment també”, valora Mateu. No només per la parròquia, sinó per tot el poble. “El campanar és el símbol de tot Riudoms”. També l'església en el seu conjunt té valor patrimonial. El mes de juny va ser declarada Bé Cultural d'Interès Nacional. Amb la descàrrega elèctrica d'aquest novembre han quedat afectades les quatre campanes, la megafonia, la il·luminació i part de l'estructura interna del campanar. Per on començar?

El projecte de micromecenatge 'Ajuda’ns a recuperar el campanar. Fem que la Jacoba torni a dringar' té com a objectiu recollir els 3.500 euros que costa arreglar la campana grossa en un termini de 50 dies. La parròquia l'ha triat com a element distintiu: “La Jacoba porta el nom del patró, anuncia l'arribada de les festes i és la que es veu des de la plaça”. Feia molts anys que no tocava i just al febrer l'havien recuperat.

Diumenge dia 2 han convocat un esmorzar popular, hi haurà guardioles als comerços i també se sortejarà una pintura. “Som una parròquia activa i participativa”, explica el rector. El dia a dia de la parròquia de Sant Jaume de Riudoms inclou grups d'infants que es preparen per fer la primera comunió, grups Lifeteen, Alpha i Beta, confraries i també Càritas parroquial.

A la pàgina web de la campanya es poden fer donatius d’entre 5 i 500 euros. Cada donatiu tindrà una recompensa, des d’un imant, una ampolla de cava, una litografia de l’artista Jaume Queralt o fins a un sopar al campanar. Els donatius només es cobraran en cas d’arribar a l’objectiu de 3.500 euros. Si fossin superiors servirien per a arreglar la resta de campanes, igualment malmeses: la Immaculada, la Bonaventura i la Sebastiana. “Tan debò el micromecenatge vagi tan bé que puguem recuperar les altres”, conclou amb optimisme el rector.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.