Pasar al contenido principal

Saber más

Galeria d'imatges

(Jordi Llisterri/CR) “Negociant la gent s’entén”. Així resumia Esteve Camps les virtuts de l’acord entre el patronat de la Sagrada Família i l’Ajuntament de Barcelona per tramitar la llicència d’obres definitiva. El conveni també estableix que en deu anys la Sagrada Família aportarà 36 milions d’euros en inversions per millorar l’accessibilitat de l’entorn i en transport públic.

L’acord s’ha presentat aquest dijous al matí al Saló de Cent de l’Ajuntament on l’alcaldessa Ada Colau i el president delegat de la Junta Constructora han signat el conveni. Colau ha parlat d’un “acord històric” i s’ha referit diverses vegades al temple com “una de les grans icones de la ciutat”.

Tothom hi guanya. Ada Colau, sense posar un peu en un temple, pot presentar un acord amb l’Església i respondre les demandes veïnals amb una inversió de 36 milions d’euros que assumirà la Junta Constructora. I la Sagrada Família encarrila un tema que s’arrossega des de fa 133 anys, quan va demanar la llicència d’obres que mai va rebre resposta municipal.

El govern municipal ha acceptat la proposta de Pla Especial Urbanístic que ha presentat la Sagrada Família i es compromet a tramitar una modificació del Pla General metropolità per fer encaixar el projecte acordat. Queda pendent acordar l’afectació urbanística de l’accés al temple pel carrer Mallorca, que no afecta les obres de finalització de la basílica.

Esteve Camps ha remarcat que si bé “s’havia dit que mai arribaríem a un acord”, la disposició de la Sagrada Família sempre ha estat basada en “diàleg, comprensió, escoltar i parlar”. Per això ha destacat el treball que s’ha fet en les reunions quinzenals amb l’Ajuntament des del desembre de 2016. L’arquitecte director de la Sagrada Família, Jordi Faulí, i la tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Janet Sanz, han liderat aquests treballs.

Fidels al projecte de Gaudí

L’Ajuntament ha acceptat el projecte urbanístic del temple inclòs dins de l’illa que ocupa ara la Sagrada Família. Això permet al temple finalitzar les obres amb una llicència municipal. Queda pendent per més endavant la resolució de la façana de la Glòria. En el projecte d’Antoni Gaudí hauria d’acabar amb una escalinata per sobre del carrer Mallorca, que ara no és viable pels edificis construïts fora del planejament urbanístic davant del temple.

Els pròxims mesos es continuarà treballant en aquest àmbit mentre es fan els tràmits per aprovar la llicència d’obres i el pla urbanístic que s’ha compromès a aprovar l’Ajuntament. L’alcaldessa ha anunciat que es preveu que els tràmits de la llicència culminin durant el primer trimestre del 2019. La Sagrada Família farà les inversions previstes quan obtingui la llicència i abonarà també els impostos corresponents que se’n derivin.

Des de la Sagrada Família es destaca que el pla urbanístic que el temple ha consensuat amb l’Ajuntament respon totalment al projecte de Gaudi. “No hem renunciat a res”, ha explicat Esteve Camps. Per tant, no caldrà modificar el projecte de finalització del temple en el qual s’ha treballat les darreres dècades i que culminarà el 2026, pendents de resoldre l’accés des de la façana de la Glòria. Camps també ha destacat que l’acord ofereix “una aportació econòmica per millorar l’entorn de la Sagrada Família en benefici del veïnat”.

Millores en l’accés

La part més important dels 36 milions d’euros que durant deu anys invertirà la Sagrada Família en mobilitat i en l’entorn són els 22 milions que rebrà l’Ajuntament per millorar el transport públic. Amb això es pretenen compensar el que suposa la mobilitat d’unes 35.000 validacions de transport que genera el turisme amb voltant del centre.

La inversió més vistosa és de 7 milions d’euros en l’actual estació de metro de la Sagrada Família per construir un accés soterrani directe al temple. També hi ha previst 4 milions d’euros en la urbanització de l’entorn i una aportació de 300.000 euros anuals en mantenint i neteja de l’entorn del temple.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.