Pasar al contenido principal

(Laura Mor –CR) L'aigua com a do de la creació, l'aigua com a vida i l'aigua com a responsabilitat. Són les tres perspectives que Justícia i Pau Europa treballarà aquest proper cap de setmana a Barcelona. Des de divendres a la tarda i fins diumenge al migdia, Justícia i Pau acull a la capital catalana el seminari internacional 'Aigua: font de vida. Un dret humà i una responsabilitat per a Europa'.

Justícia i Pau Europa iniciem un cicle de tres anys sobre la qüestió ecològica des de la perspectiva de la Laudato si'”, explica Eduard Ibáñez, director de Justícia i Pau Barcelona. Desplegaran la reflexió abordant un element bàsic de la natura cada any. I comencen parlant de l'aigua.

L'aigua, do de la creació

Alerten sobre “les activitats econòmiques i industrials que en aquests moment estan posant en perill l'aigua dolça al planeta” i que “impedeixen una vida digna”. A aquestes dificultats s'hi ha de sumar també el canvi climàtic. “Volem avançar cap a una societat que tingui cura de l'aigua on tothom pugui accedir a aigua potable neta” apunta Ibáñez. Avui hi ha més de mil milions de persones al món que no hi tenen accés.

L'organització contempla “l'aigua com a do de la creació, com a do de Déu” i defensa que “sense aigua no hi ha vida”. “Hem de gaudir-la amb responsabilitat i garantir-ne l'accés universal”. Això implica “denunciar les pràctiques empresarials, econòmiques i polítiques que tendeixen a l'encariment de l'aigua, que suposen una contaminació de mars i rius o que signifiquen una explotació en perjudici dels més febles”, hi afegeix.

El director de Justícia i Pau Barcelona apunta els grans temes del seminari: “L'aigua com a do, com a font de vida i com a dret”. El programa del seminari inclou tres grans ponències. La primera de l'adjunt general del Síndic de Greuges, Jaume Saura, que parlarà des de la perspectiva jurídica de l'aigua com a dret humà. La segona amb el el científic Pedro Arrojo, en clau ecològica. I finalment, Tebaldo Vinciguerra, col·laborador del nou dicasteri pel Desenvolupament Humà Integral, des de la perspectiva de la doctrina social de l'Església.

Conflictes que demanen responsabilitat

Dissabte al matí es revisaran conflictes concrets d'àmbit europeu, que han aportat les comissions de Justícia i Pau de Bèlgica, Dinamarca, Alemanya, Itàlia, Malta, Portugal, Escòcia, Eslovàquia i Espanya. En el cas de la comissió espanyola es plantejarà el conflicte per redistribució de l'aigua procedent de les conques hidrogràfiques del Guadalquivir, del Tajo, i del Segura cap al sud de la península i també es reflexionarà sobre l'aigua del mar Mediterrani des de la perspectiva dels refugiats: els que buscaven una vida més prospera a l'altra riba i hi han perdut la vida.

El seminari es tancarà, com cada any, amb una acció simbòlica. Primer s'inaugurarà una font de l'ou com balla a la parròquia de Sant Cosme de Llobregat. I l'organització proposarà, tot seguit, una passejada en clau de meditació, silenci i pregària al Delta del Llobregat. “L'objectiu és sortir conscienciats que l'aigua és un do i també un dret que ens demana responsabilitat”, conclou Ibáñez.

En anteriors seminaris internacionals Justícia i Pau Europa ha tractat qüestions com la cura de la creació (Taizé, 2017); la seguretat (Luxemburg, 2016); la convivència (Copenhage, 2015); les migracions (Atenes, 2014) i la memòria històrica (Berlín, 2013).

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.