Pasar al contenido principal

(FECC) Els passats dies 2 i 3 de febrer, el Seminari Conciliar de Barcelona va acollir l’11a Jornada de Pastoral Educativa, que organitza la Fundació Escola Cristiana de Catalunya. Enguany, sota el títol “D’això vosaltres en sou testimonis" (Lc 24,48), va aplegar més de 150 participants. La jornada va arrencar amb la benvinguda del secretari general de la FECC, el pare Enric Puig, qui en el seu parlament va destacar les tres dimensions que ha de contemplar un creixement harmònic en la fe: formació, vivència i celebració. Pel que fa a la formació, Puig va afirmar que “Jesús va venir a plantejar una fe, no una filosofia; i, per tant, no podem reduir el coneixement de la fe a una formació, no podem reduir el cristianisme només a una filosofia”. Quant a la vivència, la va dividir en dues esferes: la interior (pregària, experiència, contemplació) i l’exterior (servei, caritat, amor, voluntariat). “No en podem excloure cap perquè, si hi ha vivència interior, donarà lloc a l’exterior, al compromís”. Finalment, en va destacar la celebració. “El cristianisme és una fe comunitària, per viure i celebrar amb els altres germans. Va situar la celebració com un dels puntals de la formació pastoral a les escoles.

Tot seguit va tenir lloc la ponència "Déu. Déu? Déu!" L’experiència religiosa dels infants, en què la professora Yolanda Otal endinsà els assistents en l’evolució i el desenvolupament de la competència espiritual i el paper del docent. Otal va defensar el concepte de psicopedagogia religiosa “perquè ens interessa la integritat de l’alumne”. En la seva xerrada, Otal va situar els alumnes com a protagonistes del seu procés educatiu i va mostrar com desenvolupen la seva experiència religiosa al llarg de la vida. Així, en va dibuixar les diferents etapes evolutives dels nois i noies per acompanyar-los en el desvetllar de la fe tot donant-los eines que els ajudin a apropar-se al Transcendent.

Després de la pausa cafè, es van dur a terme els espais pràctics, que enguany gairebé arribaren a la desena: Testimoni i pastoral a través del joc, a càrrec de Moisès Martínez; Aprenem la bellesa del silenci, a càrrec de Carmina Mas; L’escola cristiana, per la conversió ecològica, a càrrec de Pau Cardoner; Música sense por, a càrrec de Natalio González; Tots podem ser missioners?, a càrrec d’Eva Jorge i Aurora Picó; El cant dels mots és Paraula, a càrrec de Raül Benéitez; Com fer servir els nous recursos digitals de la FECC per a la Pastoral, a càrrec de Toni Matas. Per bé que només dissabte, també va tenir lloc el taller Imatges cinematogràfiques que ens fan ser testimonis, a càrrec de Montserrat Claveras.

Després del dinar, els assistents van fer cap a les visites guiades didàctiques, que inclogueren: l’espai interreligiós: pedagogia de la convivència en una societat amb diversitat religiosa (Migrastudium); Basílica Santa

Maria de Mataró (visita i recorregut virtual); Museu Diocesà de Barcelona. L’art, un bon guia per a l’acompanyament; Catedral de Barcelona. Descobrim la llum de l’evangeli a la Catedral de Barcelona; Sant Pau del Camp. Antic monestir benedictí o treballar el romànic millor conservat de Barcelona; Temple de la Sagrada Família.

L’endemà, el segon dia de jornada, es va obrir amb la ponència Lorenzo Milani: l’escola com a vuitè sagrament, en què Miquel Martí i Manu Andueza van fer un recorregut per l’experiència pedagògica i vital del capellà i educador Lorenzo Milani als cinquanta anys de la publicació del seu llibre Carta a una mestra dels alumnes de l’Escola Barbiana. Amb l’ajut d’alguns dels assistents, es va representar una breu obra de teatre de Miquel Martí sobre Milani. També es van recollir declaracions del Papa Francesc, qui ha citat Milani diverses vegades com a model d’educador cristià.

Després del descans, es va celebrar l’Eucaristia presidida pel pare Enric Puig, qui va destacar de l’Evangeli l’acte de Jesús de donar la mà. “L’hauríem de donar més. Cal que ens preguntem si les nostres mans serveixen per ajudar a aixecar els que ho necessiten. La sogra de Pere ho va fer: donar la mà als altres després que Jesús la curés”. Puig també es va preguntar si estem oberts perquè ens busquin i per donar resposta a la necessitat dels altres”. En acabar l’Eucaristia, es van celebrar novament els tallers i es va donar la jornada per finalitzada.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.