Pasar al contenido principal

(GIEC) En la festa de la Sagrada Família de Natzaret, diumenge que ve, en vigílies d’un nou any, de la Solemnitat de la Mare de Déu i la Jornada Mundial de la Pau, els bisbes de Catalunya centren els seus escrits a parlar d’aquests esdeveniments i desitgen un bon any nou a tothom. A continuació podeu llegir les cartes de cada bisbe i del cardenal Omella.

Jaume Pujol, arquebisbe de Tarragona, parla justament de la institució, fa 50 anys, per part del papa Pau VI, de la Jornada Mundial de la Pau i del trasllat, quatre anys més tard, de la festa de la Maternitat Divina de Maria de l’11 d’octubre a l’1 de gener, “unint així la celebració de la pau a la de la Mare de Déu” i demana que “la Mare de Déu, Regina Pacis, estengui el seu mantell maternal sobre nosaltres perquè construïm una societat fraternal en la qual no sols respectem opinions diferents, sinó que estimem les persones, especialment les més necessitades”.

El cardenal Joan Josep Omella, arquebisbe de Barcelona, explica tres propòsits eclesials per al nou any, el primer dels quals és “la publicació i l’aplicació del nou Pla Pastoral Diocesà”, que serà presentat a tots els diocesans coincidint amb la Pasqua del nou any. Un segon propòsit és “la celebració del vuitè centenari de la fundació de l’Orde de la Mercè” i el tercer és “treballar per la pau i per la concòrdia al nostre país, a les nostres famílies, a les pròpies vides i a tot el món”.

Joan Enric Vives, arquebisbe d’Urgell, diu que “avui estem convidats a posar-ho tot en les mans de Déu, l’any 2017 que s’escola i el 2018”, demana que “ressonin avui en els nostres cors les paraules del Pare misericordiós de la paràbola al seu fill gran: “Fill meu, tu sempre estàs amb mi, i tot el que és meu és teu!” (Lc 15,31)” per tal que “sigui aquesta la nostra confiança en començar un nou any, amb vida renovada, amb més fe, i sobretot amb més obres d’amor, coherents amb la nostra esperança cristiana” i recorda que “celebrem la festa de la Sagrada Família de Jesús, Maria i Josep, que continuen animant i sostenint les nostres famílies vers l’ideal d’amor, de treball, d’acolliment incondicional de la vida, de comunió i compartició solidària i de servei”.

Agustí Cortés, bisbe de Sant Feliu de Llobregat, subratllant una expressió de sant Pau als cristians de Galàcia, destaca que “el títol primer i fonamental del Fill de Déu en fer-se germà nostre és haver nascut de dona” i que “per una dona, Maria, la mare de Jesús, ens va venir la llibertat” i posa en contrast l’alegria d’aquesta meravella amb “algunes manifestacions sobre la maternitat que sentim avui”.

Josep Àngel Saiz, bisbe de Terrassa, recorda que aquest diumenge celebrem la Sagrada família de Natzaret i contemplem que Jesús va néixer en una família humana, recorda també que “és un dia propici per celebrar el valor i la bellesa de la família, en un moment en que es veu afectada per canvis profunds” i que “anunciem un any més la Bona Nova de la Família. Anunciem que Déu és amor, que ha creat l’ésser humà a la seva imatge i semblança, que l’ha creat per amor i el crida a viure l’amor en una vocació que ha inscrit en l’home i la dona, que en el matrimoni arriben a ser una comunió d’amor que engendra nova vida”.

Romà Casanova, bisbe de Vic, remarca que “el misteri de Nadal té relació directa amb la pau” i que els cristians, en el temps de Nadal, “proclamem la glòria de Déu que es manifesta en el rostre de l’Infant tot just nat, el rostre humà de la misericòrdia del Pare i, al mateix temps, la pau per als homes”, i comenta el missatge del Sant Pare amb motiu de la Jornada Mundial de la Pau, centrat aquest any en els migrants i els refugiats, persones que cerquen un lloc on viure en pau. Mons. Casanova recorda que això, “com ens demana el Sant Pare, ens urgeix a nosaltres a entrar en ‘una estratègia que conjugui quatre accions: acollir, protegir, promoure i integrar’” i que “els cristians hem de passar a l’acció envers els nostres germans migrants o refugiats”.

Enric Benavent, bisbe de Tortosa, comenta dos aspectes que constitueixen la clau per entendre la vida de la Sagrada Família de Natzaret “on el Senyor va créixer en saviesa, en estatura i en gràcia davant Déu i davant dels homes, i que fan d’ella el model per a totes les famílies”. Un és que “la família de Natzaret està unida per la fe”, que els porta a acceptar la seva missió; l’altre, “l’acollida dels fills com a do de Déu”. En acabar el seu escrit, Mons. Benavent demana que “la família de Natzaret ajudi a totes les famílies a viure unides en els moments d’alegria i en les proves”.

Salvador Giménez, bisbe de Lleida, parla de la família i de la pau, afirma que les figures de Jesús, Maria i Josep “són un perfecte model per a les nostres famílies i una constant intercessió per fomentar i promoure unes relacions humanes més properes i fraternes”, convida a tots a “un major compromís personal i a una col·laboració per construir una família unida que viu, resa i ajuda a més de participar en la pau domèstica i en la global” i suggereix la lectura del missatge del Papa per a la Jornada Mundial de la Pau que porta per títol “Migrants i refugiats: homes i dones que busquen la pau”.

Francesc Pardo, bisbe de Girona, parla de la família de Natzaret, que “ens mostra el gran repte de l’acolliment com un dels grans reptes d’una família” i ens mostra també “com afrontar les diverses situacions que anem vivint com a família, però també, com a família eclesial, a estar atents a les famílies que sofreixen necessitat, violència, manca d’afecte, ruptures”. Finalment, Mons. Pardo demana que en aquesta festa de la Sagrada Família “donem gràcies pels pares, pels germans, pels avis, pels altres membres de la família que ens han donat la vida, ens han estimat, han tingut cura de nosaltres, ens han ajudat a créixer, ens han ensenyat a desenvolupar les nostres qualitats, ens han estat testimonis i iniciadors de la nostra fe cristiana”.

Xavier Novell, bisbe de Solsona, continua amb la seva sèrie d’escrits sobre l’acolliment dels divorciats en nova unió civil, l’acompanyament pastoral a favor dels quals porta a “parlar del fracàs matrimonial, dels sofriments, del refer la vida”. I, concretament, parla de les nul·litats canòniques i el seu gran creixement en el tribunal eclesiàstic de la diòcesi de Solsona que “s’explica perquè l’evangelització ha apropat allunyats en situació ‘imperfecta’ que han començat un acompanyament com el que proposa el Papa”; també parla del desig de les persones acompanyades d’accedir als sagraments.

Poden trobar les glosses senceres al web de la Conferència Episcopal Tarraconense i a la pàgina web de cada diòcesi.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.