Pasar al contenido principal

(Direcció General d'Afers Religiosos) Pardeep Kaur és una jove estudiant de dret a la Universitat de Girona. Ha representat la comunitat sikh que es reuneix al Gurdwara Bhai Mardana Ji d’Olot, en el Grup de Diàleg Interreligiós d’Olot.

Quina és l’activitat principal dels sikhs?

L’activitat més important és ensenyar el Gurbani, recollit en el Guru Granth Sahib. S’aprofita que els diumenges la major part de la població té festa per reunir-nos al gurdwara. Hi ha una petita celebració que comença amb la recitació del gurbani, es continua amb el katha i s’acaba amb el kirtan. Després es fa l’ardas (una pregària en la que es demana el bé comú, de tota la població, tan sikh com no sikh), es dóna el parshad (l’ofrena) i al final acabem amb el langar, dinant.

Quines altres activitats es fan al gurdwara?

El temple està obert tot el dia. Cada dia se celebra la mateixa cerimònia, tot i que diumenge hi ha una explicació del gurbani aprofitant que hi ha més gent congregada, que és el katha. Després es fa el kirtan, i es tanca la cerimònia. A la tarda es reprèn amb la cerimònia de tancament.

Gurbani i kirtan?

Gurbani és la recitació del Guru Granth Sahib. El kirtan és el gurbani cantat, acompanyat d’un harmònium i la percussió. Habitualment el granthi toca l’harmònium i l’acompanya amb la percussió algun voluntari, que de vegades és un segon granthi. A Olot, abans hi havia d’altres sikhs que també aprenien a tocar.

Us trobeu molts joves a la comunitat?

Hi anem tants com podem, però depèn dels qui treballen. En algun moment o altre, hi acabem passant tots, però no hi ha cap grup de joves per anar a reunir-nos.

Els joves teniu algun paper especial en les cerimònies?

Tothom és tractat per igual. Si algú vol ajudar, s’aixeca i ho fa, que ningú li dirà que no pot fer-ho. Tant se val que sigui jove o gran. Fins i tot els nens també poden col·laborar. Aquesta col·laboració és la sewa, participar i ajudar en les feines del gurdwara.

Hi ha un amrit per incorporar-se a la khalsa.

A Olot encara no s’ha fet, perquè aquesta cerimònia per formar part de la khalsa requereix una preparació prèvia i un nombre suficient d’aspirants. Els sikhs d’Olot han anat a Vic o a Barcelona a celebrar-ho i coincideixen amb sikhs de més comarques.

El 4 de novembre celebrareu el Naixement de Guru Nanak.

És el naixement del primer guru, que se celebra segons el calendari nanakshahi. A Olot, quan es va traslladar el gurdwara, vam sortir en processó, nagar kirtan, però no és el més habitual. Al cap i a la fi, aquesta processó és més important per la visibilitat de la comunitat que pel significat religiós.

I quines altres festivitats importants celebreu?

Al gener celebrem el naixement del Guru Gobind Singh, el desè guru, que va establir el llibre el Guru Granth Sahib com el seu successor. A l’abril hi ha la festa més coneguda, el Baisakhi. Les celebracions del Guru Granth Sahib es fan al gurdwara: comencen divendres al matí i duren fins diumenge, tot seguit. Els granthis es van tornant amb relleus cada dues hores. Però de fet, hi ha moltíssimes festes més.

Així, com a mínim hi ha dos granthis.

En general per dur a terme les funcions als gurdwares, n’hi ha dos, però en ocasions especials, com per exemple quan hi ha l’Akhand Path (recitació de tot el Guru Granth Sahib) se’n requereixen més. De fet, fins i tot n’hi ha d’itinerants que vénen de l’Índia per ajudar.

A Catalunya es formen granthis?

Aquí no se’n formen, i tampoc no conec cap català que s’estigui preparant per ser granthi.

Sempre són homes?

Si vénen de l’Índia, els granthis sempre són homes. Les úniques dones que vist, no són granthis, però sí ajudants i vénen d’Anglaterra o d’algun altre país europeu, però no és habitual.

Quins són els reptes de la comunitat?

Un repte important és la participació de les dones. Fins ara, sempre són homes els que representen la comunitat o qui en fa de portaveu. Alguna vegada he acompanyat el meu pare, però les noies mai parlem en públic: Potser per vergonya, però en desconec el motiu.

Com t’agradaria que millorés la comunitat?

Per part del conjunt de la comunitat, m’agradaria més compromís. Quan es programa alguna activitat oberta a tothom, hi assisteixen els organitzadors i pocs més. Ja s’entén que tothom està molt ocupat, però perquè la gent ens conegui, cal més presència.

Com creus que sou percebuts els sikhs a Olot?

Jo crec que els veïns ja ens reconeixen com a sikhs, o com a panjabis. Sovint parlen de les nostres festes, que haurien de referir-s’hi com una celebració religiosa, perquè la festa té una connotació més marxosa i les nostres celebracions són tranquil·les. D’altra banda, també hi ha qui confon el sikhisme amb l’hinduisme. De vegades m’han preguntat si sóc hinduista i he hagut d’explicar la diferència, perquè és tracta de dues religions molt diferents.

És fàcil ser sikh en ambients juvenils i universitaris o és més prudent passar desapercebut?

Al principi sí que explicava sovint que era panjabi i em preguntaven per la meva religió. Ara els meus amics ja ho saben i n’acabo parlant només amb gent pròxima. Si fos un noi amb turbant segur que m’ho demanarien més sovint.

Temàtica

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.