Pasar al contenido principal

Saber más

Arxius adjunts
Documento

(MEV) El Museu Episcopal de Vic inicia aquest dissabte la celebració del seu 125è aniversari. El museu, que disposa d’una de les col·leccions d’art medieval més important del món, celebrarà aquesta efemèride amb diferents actes al llarg de tot un any que arrencaran amb una festiva i lúdica jornada de portes obertes adreçada a tots els públics.

Les activitats s’iniciaran a les 11:30 hores amb l’acte institucional a la plaça del bisbe Oliba, davant del museu. Després de l’acte institucional i davant mateix del museu, s’hi podrà veure el ball de l’àliga de la ciutat, estrenada l’any 2001 i que té com a referència històrica les representacions d’àguiles presents a la casulla mortuòria de sant Bernat Calbó que es conserva el MEV, i a la mateixa plaça una demostració de lluita medieval en directe. A partir de llavors i fins a les 19 h, a l’interior del museu, els personatges i objectes de les obres de la col·lecció prendran vida. Durant tot el dia hi haurà activitats familiars guiades per animals fantàstics, interpretacions musicals medievals, visites d’obres i espais de la col·lecció de la mà del personal del museu i personatges històrics sortits de les obres que ens deixaran tocar els seus objectes i provar-nos les seves armadures, a més d’alguna altra sorpresa. Totes les activitats són obertes i gratuïtes.

Un any d'activitats d'un museu obert als nous temps

En els mesos vinents, el MEV realitzarà activitats especials centrades a obrir i donar a conèixer el museu a la societat. Exposicions, activitats, estudis... es combinaran amb activitats acadèmiques com una trobada de museus europeus. La filosofia de la celebració serà la voluntat d’oferir al gran públic una visió polièdrica del museu amb una mirada del segle XXI.

Entre les novetats de la celebració hi ha l’estrena d’un nou web amb noves funcionalitats a la xarxa. Aquest simplifica la navegació per l’usuari, s’adapta a tots els dispositius i formats existents i actualitza la imatge a una estètica més actual. Entre d’altres incorpora noves i innovadores funcionalitats pel visitant com l’opció de fer una visita virtual (Street View) per les sales del museu, o realitzar diferents recorreguts virtuals. Si el visitant està al museu, utilitzant el seu dispositiu mòbil o tauleta pot accedir al web del museu a través del Wifi gratuït i escollir diferents recorreguts en funció del temps de què disposi o dels seus interessos. El nou web incorpora l’apartat 'El meu MEV' que permet a l’usuari que es registri poder guardar les seves obres preferides o crear els seus propis recorreguts que tindran sempre disponibles per recordar la visita, preparar classes o poder publicar-los i compartir-los a les xarxes.

Un museu d'art medieval pioner a Catalunya

Avançat el segle XIX, l’interès per l’Edat Mitjana i l’apreci per les obres d’art d’aquest període dugueren a la formació de les primeres col·leccions d’art medieval. Es pot dir que el MEV, fundat el 1889 i inaugurat el 1891, és el primer museu català dels que encara existeixen que incorpora aquesta orientació específica. És en aquest període que també es creen altres museus de referència en el camp de l’art medieval com el Musée de Cluny – Musée National du Moyen Âge a París (1843), el Museo Nazionale del Bargello a Florència (1865) o el Museum Schnütgen a Colònia (1906).

El MEV, fundat el 1889 pel bisbe Josep Morgades, és un dels més antics museus moderns catalans. Després de l’Exposició Universal de Barcelona el 1888, i estimulat per les inquietuds culturals que marquen el teixit social de Vic des de la dècada de 1860, el Museu Episcopal va esdevenir una forma d’expressió de la consciència del passat medieval i de la riquesa de l’herència artística i tècnica pròpia de l’Europa d’aquell temps. Des dels anys que van seguir l’obertura, es va exposar una extraordinària col·lecció de frontals d’altar pintats i d’escultura en fusta dels segles XII i XIII, procedents sobretot de la Catalunya central i de la regió pirenaica.

Al mateix temps, les col·leccions acollien una àmplia representació de les millors escoles de l’art gòtic català, particularment de pintura. En el decurs de les primeres dècades, la col·lecció es va enriquir amb pintures murals arrencades, objectes d’orfebreria i teixits medievals, i també amb rars exemples de la producció artesanal de l’Edat Mitjana (cuir, ferro forjat, mobiliari). Els directors científics, sobretot Josep Gudiol i Cunill (1898-1931) i Eduard Junyent i Subirà (1931- 1978), van estudiar tant la col·lecció com l’art medieval occidental —el primer particularment les tipologies i l’ús litúrgic de diversos grups d’objectes, el segon l’art romànic—; ambdós van obrir finestres al món sobre l’art medieval a Catalunya.

Amb una museografia totalment renovada el 2002 i noves instal·lacions dissenyades per a la conservació preventiva de les seves col·leccions, el MEV continua sent fidel al seu objectiu original de mostrar i preservar les seves obres, de ser alhora un lloc d’acollida i un santuari, on es pugui continuar proposant i provocant la fascinació per l’art i la cultura de l’Edat Mitjana europea.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.