Pasar al contenido principal
Galeria d'imatges

(CR) El papa Francesc va declarar aquest 2016 l'Any Jubilar de la Misericòrdia. Un any que té una data oficial d'inici i una data oficial de tancament, però que a la pràctica vol ser molt més que un seguit d'actes, iniciatives i accions, pretén esdevenir un "impuls a recuperar la identitat cristiana de l'estimació" i a continuar-ho fent més enllà "del tancament de la porta Santa". Aquest dimecres s'ha presentat a la llibreria Claret el llibre Un amor sense límits. Les catorze obres de misericòrdia, editat per Norbert Miracle i que és una obra polifònica amb col·laboracions de catorze autors entre preveres, religiosos i religioses.

Aquesta obra coral posa de manifest que l'arrel de la misericòrdia "es troba en aquesta llum que surt del pare que abraça el fill", afirma el teòleg Armand Puig, que ha prologat el llibre. Aquesta afirmació ve acompanyada d'una declaració d'intencions a través de la portada, un dibuix de Perico Pastor i que simbolitza la paràbola del 'Fill Pròdig', "obra cabdal de la misericòrdia". Un dibuix en què en primer terme apareix el rostre del pare, en què les mans del pare són grosses i la mà del fill reposa en el pit del pare, "com fa l'infant petit quan toca el pit de la mare", aquesta mà és, doncs, "indici de la maternitat de Déu, no hi ha misericòrdia sense maternitat", explica Puig.

El Fill Pròdig

Una altra de les intencions clares del llibre rau en el títol: 'Un amor sense límits', també fonamental per entendre la misericòrdia. Un amor sense límits representat sovint per la paràbola del Bon Samarità i que va ser una possible opció de portada també. "El ferit que el bon samarità recull ningú sap qui era, si era un jueu, un samarità, un grec, un romà...; l'amor sense límits és un amor que no demana definició d'aquell qui estimes", recorda Armand Puig. Un amor fonamentat a l'Evangeli per Mateu 25, les Benaurances i inclús Lluc 6-36 i que pot esdevenir pont de diàleg i tocar el cor del "ramat invisible", aquell format per "tots els homes i dones de bona voluntat".

Puig ha fet referència a Tertulià quan va dir "els que no són cristians s'adrecen a nosaltres i ens diuen: 'mireu com s'estimen', aquest amor fratern és una de les proves de credibilitat de la fe". El llibre és, per a Puig, "un al·licient per dir que el catolicisme del segle XXI serà creïble en la mesura que molts puguin dir a propòsit nostre: 'mireu aquells com estimen'. Si això continua es podrà pensar "en un futur lluminós de l'Església", que passa indefugiblement perquè el 'mireu com estimen' sigui "el nostre senyal primer d'identitat".

L'amor, fonament de la misericòrdia

Per a Esperança Atarés, abadessa del monestir benedictí de Sant Pere de les Puel·les, la misericòrdia implica escolta. "Escoltar pels benedictins és una paraula molt estimada, ens cal escoltar amb l'oïda, però també amb el cor, un cor atent al germà, a la germana, un cor que sàpiga compadir". I és des de l'escolta, l'acollida, però també des de la pregària i el silenci que les monges benedictines s'atansen i demanen pel patiment del món. " Atarés ha agraït al papa Francesc que hagi regalat a l'Església aquest any de la misericòrdia, "en el fons és retrobar les arrels cristianes ja que el fonament de l'amor és misericòrdia".

Retornar a les arrels i fomentar l'autoestima dels catòlics, ha sintetitzat el bisbe d'Urgell, Joan-Enric Vives, durant la presentació. "Aquests dies amb la que està caient ens convé als catòlics tenir autoestima", ha expressat, "tenim pecadors al ramat, però també molta gent molt bona". El llibre de la misericòrdia, ha afirmat, "és un bon llibre", un llibre que pot ajudar més enllà de l'any establert ja que "la misericòrdia no està cridada a ser un any en què es tancarà la porta i s'haurà acabat". Vives ha demanat ajuda a tota l'Església per fer extensiu aquest any jubilar: "Ajudeu-nos amb el tema de la misericòrdia, per no abaratir el somni i que duri només un any, sinó que sigui un impuls pel segle XXI", parafrasejant a Sant Joan Pau II.

Això sí, Vives té clar que la misericòrdia no passa sols per les paraules sinó que ha d'estar acompanyada d'obres. "La misericòrdia no serà una virtut més sinó que serà la virtut, si estimem de manera concreta no només amb paraules". Aquest any ha d'esdevenir una possibilitat de reorientar el catolicisme "cap a un esperit de servei, d'amor generós, d'amor concret, que com diu el papa Francesc, 'toqui' la carn".

El llibre polifònic compta amb els següents autors i textos: Donar menjar a qui té fam (Norbert Miracle); Donar beure a qui té set (Ignasi Navarri); Vestir el despullat (Joan Torra); Acollir els forasters (Daniel Palau); Visitar i atendre els malalts (Jaume Prat); Redimir els presos i els captius (Lluís Sallan), Enterrar els morts (José-Luis Arín); Ensenyar el qui no sap (Àngel Jesús Navarro); Donar consell a qui l’ha de menester (Maria Pilar Adín); Corregir el qui va errat (Joan Planellas); Consolar el qui està trist (Esperança Atarés); Perdonar les ofenses (Marcos Aceituno); Suportar amb paciència els defectes del proïsme (Llorenç Puig); Pregar Déu pels vius i pels difunts (Agustí Borrell).

[Fotografies: Eulàlia Muntané]

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.