Pasar al contenido principal

(Laura Mor –CR) Nova convocatòria del Fòrum Català Teologia i Alliberament. La quarta edició d'aquesta trobada bianual, pensada sobretot com un espai per fer xarxa, se celebrarà els propers dissabte 23 i diumenge 24 a l'Escola Pia de Sant Antoni. Amb el lema 'Contra les fractures, acollida i diàleg' els convocants fan una crida a "embenar les ferides, ser testimonis de misericòrdia, establir el diàleg". El període d'inscripcions ja és obert.

"Les fractures creixen i n’hi ha de tota mena. Aquest model de societat, de desenvolupament, d’economia o de cultura, augmenta la violència, el nombre de fractures i el patiment". Així resa la convocatòria oberta d'aquest Fòrum, que neix d'una manera 'inconformista' de viure la fe i que porta als seus participants a "curar, acollir i impulsar models alternatius".

De fons, es manté "la idea de compartir experiències i de dir 'no estem sols, hi ha molta gent que treballa en aquesta mateixa línia". Ho explica Carme Guàrdia, vinculada als escolapis i membre de la comissió permanent que coordina el Fòrum. En aquest equip hi han treballat també la teresiana Victòria Molins; l'educador Manu Andueza, vinculat als salesians; l'escolapi Enric Canet; el sociòleg Jordi Puig, vinculat als escolapis amb temes de participació; el jesuïta Xavier Alegre; l'escolàpia M. Pau Tryner; el jesuïta Santi Torres; el periodista gironí Lluís Busquets; el director de Cristianisme i Justícia ​Xavier Casanovas; i el col·laborador de l'associació Mar Endins Joan Lladó.

Una convocatòria coral

"El Fòrum és una trobada per fer xarxa, de gent de moltes confessions religioses diferents o fins i tot no religioses", recorda Guàrdia. Així, en la graella dels 30 tallers s'hi troben propostes conduïdes també per jueus o musulmans. Com a novetat, enguany els tallers de treball seran precedits d'unes taules rodones.

L'alma mater de la iniciativa és el professor i teòleg Jaume Botey, que ha ajudat a definir els tres grans eixos de treball d'aquesta quarta trobada: les fractures (dissabte al matí), el diàleg (dissabte a la tarda) i l'acollida (diumenge al matí). La reflexió de fons està servida: "Avancem ràpidament en el camp de la tècnica, però retrocedim en el camp de la justícia i de la fraternitat", diuen en el programa.

Els convocants del Fòrum el defineixen com "un moviment, un procés". I és des d'aquesta perspectiva dinàmica que resulta clau la implicació dels participants. L'origen de la proposta neix, de fet, com una visió teològica, espiritual i transcendent del Fòrum Social Català, celebrat per primera vegada el 2008 sota el lema 'un altre món és possible' i que, a la vegada, recollia l'esperit del Fòrum Social Mundial de 2001 a Porto Alegre.

Enguany, els convocants del Fòrum són: Xavier Alegre, Manu Andueza, Carles Babot, Pepe Beunza, Joan Botam, Jaume Botey, Lluís Busquets, Salvador Busquets, Jordi Camprubí, Enric Canet, Carles Capó, Lucia Caram, Xavier Casanovas, Montse Castellà, Montserrat Caus, José V. Clemente, Joel Cortés, Carlos Curiel, Carles de Ahumada, Laia de Ahumada, Clara Fons, Teresa Forcades, Josep M. Gasch, Carme Guàrdia, Sebastià Heredia, Víctor Hernández, Angelina Hurios, Ismael Laziri, Joan Lladó, Casimir Martí, Benigno Martínez, Pep Martínez, Pilar Massana, Òscar Mateos, Josep M. Monferrer, Yaratullah Monturiol, Ramon M. Nogués, Eduardo Ócio, Arcadi Oliveras, Joan Oñate, Joana Ortega, Sandra Pardo, Eulàlia París, Xavier Pedrós, Manel Pousa, Pepita Pons, Jordi Puig, Llorenç Puig, Clara Rafel, Josep M. Rambla, Maia Riera, Concepció Rueda, Ignacio Simal, Roser Solé, Joan Soler, Miquel Sunyol, Santi Thió, Francesc Torradeflot, Santi Torres, M. Pau Trayner, Pere Vilaseca, Francesc Xammar i Albert Zaragoza.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.