Pasar al contenido principal
Galeria d'imatges

(Cristianisme Segle XXI) Aquest cap de setmana s’ha celebrat el IXè Congrés “Cristianisme al segle XXI” amb el tema “Models alternatius de caràcter econòmic i ecològic”. Dels debats i les ponències, destaquen tres conclusions. La necessitat d’austeritat i de justícia davant de l’escassedat i el malbaratament d’energia. La validesa dels valors del nou model de gestió econòmica cooperativa seguint els models d’economia social i solidària. I, la importància de l’educació en la interioritat i el silenci com a valors fonamentals per fer front amb solidesa al continuat soroll de la nostra cultura i per conrea la qualitat humana.

El Congrés es va obrir amb una pregària inicial dirigida per Joan Botam. La primera ponència, “L’energia, entre el risc i l’esperança”, va estar a càrrec de Ramon Garriga, enginyer i ex-director de l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC). Va oposar el continu avenç tecnològic amb la responsabilitat que requereix la societat actual i va advocar per l’ecoètica. Citant el doctor Margalef, va remarcar que l’home no és l’amo de la natura sinó que en forma part i això demana, per al futur, un canvi de consciència. Garriga també va oferir dades de qui consumeix més energia primària (Xina, 23%; EUA, 16%; Àsia del Pacífic, 13%, Europa, 11%...) i què consumim (petroli, 31%; carbó, 29%; gas natural, 21%; renovables, 15%...).

La segona intervenció va ser a càrrec de Carles Riba i Romeva, president del Col·lectiu per a un nou model energètic i social (CMES). Sota el títol “Un nou model econòmic i social solidari, cooperatiu i sostenible és possible?”, amb diverses estadístiques va alertar sobre la necessitat d’una transició energètica vers les energies renovables. Actualment esmercem el 84% del sistema energètic en recursos que no són renovables, cosa que, si no canvien les actuals tendències, suposaria el seu total exhauriment vers l’any 2060. Va oposar el viure d’estoc versus viure de flux i, esmentant Sriglitz i Varoufakis, va culpar el sistema capitalista neoliberal del malviure que ens espera si no canvien les coses i assolim una decreixement suau. El biòleg Ramon M. Nogués va moderar el debat en el que es va remarcar que els poders no promocionen les necessàries energies renovables a causa de determinats interessos i que haurà de ser la ciutadania qui les exigeixi.

La tarda es va obrir amb un breu ballet i la notificació de la presentació del llibre “El Procés Nacional” dels professors C. Bastons i L. Busquets, contribució de “Cristianisme al segle XXI” a la passada Universitat Catalana d’Estiu. La ponència de la tarda va ser de Jordi Via, comissionat d’Economia Cooperativa Social i Solidària de l’Ajuntament de Barcelona i de la Xarxa d’Economia Solidària (XES), sobre “Economia social i solidària: una eina per a la transformació social”. Partint de l’existència d’una crisi sistèmica, va començar exposant que hi ha més de 3.000 empreses cooperativistes a Catalunya, sense comptar mutualitats, i altres associacions que treballen per una economia social i solidària. A partir de formes no capitalistes —autogestió, equitat, independència els poders públics, refús militar, etc.—, va assegurar que serà llarga la batalla per un tipus de societat més democràtica, igualitària i solidària, a partir de la reconquesta de l’àmbit públic —que no s’ha de confondre amb l’oficial, institucional o assolit amb recursos públics— i de noves formes de gestió cooperativa —finances ètiques, ensenyaments especialitzats, instituts facilitadors, estratègia de valors contra hegemònics com ara la no competitivitat—, perquè crear riquesa per a tots no s’ha de confondre només amb el fet de guanyar diners. Tots aquests punts es van abocar a un debat posterior moderat per Josep Maria Gasch.

El dissabte va acabar amb la presentació d’experiències enfocades als nous models energètics, financers i de gestió segons criteris de ‘comerç just’ i economia solidària, presentats per Jaume Botey. Es va presentar Som energía, a càrrec de Quique Martinell, membre de “Som Energia” de Barcelona; Banca ética, per J. M. Gasch i Riudor, president de l’Associació Fiare Catalunya (Banca ètica); i Cooperativa la Olivera, a càrrec d’un dels seus responsables, Pau Moragas, els valors implícits de les quals van interessar molt al mig centenar llarg d’assistents.

La sessió del diumenge es va obrir amb una pregària i la ponència de Teresa Guardans, professora a ESADE i al Centre d'Estudi de les Tradicions de Saviesa (CETR), sobre “Afavorir el cultiu de la qualitat humana: una urgència, un repte”. Després d’un debat obert moderat per M. Izquierdo, el congrés es va tancar amb les conclusions que van exposar els moderadors de cada tema.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.