Pasar al contenido principal

Saber más

Entrevista a Josetxo Ordóñez, coordinador de Volpa Catalunya

(Jesuïtes) L'any 1995 va néixer VOLPA Catalunya (Voluntariat Pedro Arrupe), un projecte dels Jesuïtes de Catalunya dins d'una xarxa estatal. L'objectiu era donar resposta a la demanda de persones en recerca de voluntariat internacional de llarga durada, amb experiències a partir de dos anys. A partir de 2013, VOLPA Catalunya va iniciar un procés d'integració com a programa de voluntariat internacional d'Oxfam Intermón Catalunya.

Ara es compleix el 20è aniversari d'aquesta entitat, que treballa per possibilitar un canvi personal que promogui la justícia i la transformació d'estructures socials, a través de la formació, acompanyament i enviament de voluntaris que treballen conjuntament amb persones de països del Sud. El seu coordinador, Josetxo Ordóñez, ens parla del moment que viu l'organització i els reptes actuals del voluntariat internacional.

Quines són les activitats principals de VOLPA Catalunya?

Cada mes de gener convoquem un Curs de Formació en Voluntariat Social Internacional, que dura 6 mesos i que té la virtut de donar eines teòriques i crítiques de les relacions dins la globalització i d'altra banda, oferir un espai personal i comunitari de discerniment sobre la pròpia missió i la vocació personals, en clau d'espiritualitat ignasiana. Un cop acaba el curs de formació, les persones voluntàries amb VOLPA segueixen el procés d'acompanyament personal i enviament a un projecte de treball amb altres per a la justícia. Durant i després del voluntariat, VOLPA continua oferint acompanyament i acolliment.

Quins són els reptes actuals de la cooperació i el voluntariat internacional?

L'actual crisi global ens qüestiona com oferta de cooperació a través del voluntariat: quin sentit té una experiència internacional quan a Catalunya les desigualtats també han crescut? Sentim que el voluntariat de VOLPA ha d'igualar el més possible l'estil de vida del voluntari amb el de la comunitat i la cultura que l'acull. Per això, la flexibilitat de la persona voluntària, les seves competències transculturals, la seva capacitat de viure i treballar en contextos difícils són reptes per a la nostra tasca de formació. Això comporta, a més, el repte d'oferir als nostres socis del Sud voluntaris amb un marcat perfil ètic i espiritual. Finalment, un darrer repte és posar la perspectiva de gènere al bell mig de la presa de decisions sobre voluntariat de cooperació al desenvolupament.

Quines activitats feu per celebrar el 20è aniversari?

De forma interna, estem treballant colze amb colze amb Oxfam Intermón en una reflexió estratègica per a enriquir la nostra missió, les línies de força i el Curs de Formació a partir del 2016; és una forma de creixement col·lectiu de l'equip de coordinació i formació: arrodonim la història de VOLPA de 20 anys. De forma pública, convoquem un cicle de xerrades al Casal Loiola, lloc amb el qual tenim una vinculació especial de molts anys i on sempre hem estat benvinguts i ens sentim a casa nostra. Volem oferir a la gent en general, a les comunitats del Casal i als companys d'altres obres de la nostra Plataforma Apostòlica Local els fruits de la reflexió d'aquests 20 anys d'experiència amb voluntariat internacional.

El cicle de xerrades al Casal Loiola va començar dimecres 13 amb la participació de Josetxo Ordóñez parlant sobre 'Nous reptes de la cooperació i el voluntariat internacionals. La segona sessió, dimecres 20, anirà a càrrec de Manu Andueza i tindrà per títol 'Voluntariat internacional: perfil ètic en temps de crisi' i la tercera, dimecres 27, serà amb participació de Mireia Arnau i Maite Larroy, sobre 'Una mirada de dona al voluntariat internacional'.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.