Pasar al contenido principal

(CR) Aquest divendres al vespre la Basílica de Santa Maria del Mar de Barcelona recupera el Cant de la Sibil·la per Pasqua. De la mateixa manera que fa temps que diverses algunes esglésies l'han tornat a incorporar abans de la Missa del Gall, per primer cop es tornarà a representar aquest cant medieval durant el temps pasqual.

La representació de Santa Maria del Mar, a més, actualitza el missatge profètic de les sibil·les amb autors contemporanis. Abans de mateix cant que es fa per Nadal, en la representació d'aquest divendres s'incorporen textos dels poetes Salvador Espriu i David Jou. Els dos poetes han escrit sobre la Pasqua sota el mateix títol de "Setmana Santa"; Espriu durant els anys seixanta, i Jou més recentment. La música d'orgue i diversos acompanyaments musicals s'intercalaran amb els textos contemporanis que preparen per escoltar el Cant de la Sibil·la en el marc de la Pasqua de resurrecció.

L'elecció dels poemes de Salvador Espriu i de David Jou ofereixen una visió contemporània de la Pasqua des de vessants complementaries. Tal com explica el rector de Santa Maria Mar, Salvador Pié, Espriu ho fa des de la "respectuosa i angoixosa interrogació". Un Espriu que és "molt més proper a nosaltres que les Sibil.les i amb qui és més fàcil avui compartir preguntes. D'altra banda, el físic i poeta David Jou ha publicat durant el 2014 el recull de Poemes de Nadal i de Setmana Santa, en els que com a creient vol respondre a la necessitat "d'explorar enllà de respostes convencionals, de preguntar-se juntament amb els qui fan preguntes, de no donar per segura i compartida una tradició ni resignar-se a la ignorància o el desinterès ambiental”. Jou parla d'un resurrecció com "una nova creació del món, o el desplegament d’una nova dimensió del món –densa, plena, radical, inefable, memòria i exultació del creat en plenitud intemporal”.

Amb aquest acte cultural i espiritual, Santa Maria del Mar amplia la recuperació del Cant de la Sibil·la que s'ha produït els darrers anys a Mallorca i Catalunya. Ara, també per Pasqua, es representarà amb un estil similar al que ja fa dos anys que ofereix durant la Missa del Gall; introduint una dimensió contemporània vol fer més accessible aquest cant medieval i actualitzar-ne el sentit per les persones creients i no creients.

El Cant de la Sibil·la de Santa María del Mar, que s'hi representa des de 1948 i és el més antic de Catalunya, serà cantat por la soprano Àngels Graells i durant l'acte intervindran també la Coral Sinera, dirigida per Oriol Castanyer, i l'organista i director Neal Cowley, entre altres. Les entrades es poden adquirir per internet.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.