Pasar al contenido principal

(Arquebisbat de Tarragona) L’any 2014 ha estat declarat a Mallorca com l’Any Campins-Gaudí per commemorar el centenari de la restauració de la Catedral. En el marc d’aquesta commemoració, el proper dia 7 de desembre, la Catedral de Mallorca acollirà la representació del Misteri de la Selva, el drama sacre assumpcionista més antic d’Europa en llengua romànica, que es representa ininterrompudament des de 1980 a La Selva del Camp. Per la seva vàlua cultural, el Misteri ja ha estat també representat en llocs tan simbòlics com Elx (seu d’un altre conegut misteri assumpcionista), Roma o Jerusalem. Serà la quarta vegada en 35 anys que la representació surt de Catalunya.

El Misteri de la Selva recull les tradicions que envolten la Festa de la Mare de Déu d'Agost i el tema central de l'obra, l'Assumpció de Maria al cel en cos i ànima, prové dels primers segles del cristianisme. Escrit en llengua catalana a finals del segle XIV, El Misteri de la Selva és un esdeveniment cultural de primer ordre a Catalunya i va rebre el premi nacional de cultura popular a la millor iniciativa artística l’any 1994. El text, anònim, el va trobar l’historiador local mossèn Joan Pié en una llibreta dipositada a l’Arxiu Parroquial Selvatà, junt amb altres textos de la Senyoria de Prades i Mont-ral de mitjans del segle XIV. Posteriorment, la llibreta va passar a l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona, on es troba actualment.

L'Any Campins-Gaudí commemora que entre el 1904 i el 1915 l’arquitecte Antoni Gaudí va dirigir la restauració de la Catedral de Mallorca. L’actuació va ser una de les més grans que ma s’han fet al temple mallorquí i tenia com a principal objectiu l’aplicació de la reforma litúrgica liderada pel bisbe Pere Joan Campins.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.