Pasar al contenido principal

Imagen eliminada.

El proper 6 d'abril, el col·legi Jesuïtes Sarrià - Sant Ignasi acollirà la cinquena trobada familiar d'escoles cristianes (FestAMPA), que organitza la Confederació Cristiana d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Catalunya (CCAPAC).

La FECC entrevista la presidenta de la CCAPAC, Mercè Rey, qui hi explica què es persegueix amb la FestAMPA i quin és el paper que tenen els pares i mares no només en l'educació dels fills, sinó en la relació amb les escoles.

Per què es convoca la FestAMPA i amb quin objectiu?

La FestAMPA és una trobada familiar que enguany convoquem per cinquena vegada, per bé que la darrera es va fer ja fa tres anys. Després de la quarta trobada, des de la CCAPAC ens vàrem plantejar fer un nou format per acostar-nos a les AMPAs, i va ser així com va sorgir el programa AMPAs a prop amb el qual canviàvem, per dir-ho d’alguna manera, el sentit del desplaçament, ja que érem els membres de la junta els que ens traslladàvem arreu del territori, fins on ens possible, per tal de facilitar a les AMPAs el contacte amb la CCAPAC. Gràcies a aquestes sessions, la CCAPAC ha pogut conèixer una mica més els problemes i necessitats de les AMPAs i les AMPAs han pogut conèixer d’una manera més propera el funcionament i els serveis que oferim. Ara, després d’aquests tres anys, a banda de l’AMPAs a prop, hem continuat fent els cursos per a dirigents d’AMPAs, sessions sobre la LOMCE, activitats conjuntes amb el programa FEAC i d’altres. Ara, pensem que podem tancar el cercle amb una nova trobada amb les nostres AMPAs i donar resposta a algunes de les inquietuds que les AMPAs ens han expressat aquests tres anys.

Què destacaria d'aquesta nova edició?

En primer lloc, vull fer esment de la il·lusió i les ganes amb què hem preparat la trobada d’enguany tota la junta de la Confederació, així com agrair l’ajuda de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya en la seva preparació. Pel que fa a la FestAMPA pròpiament, destacaria els tallers que s’hi oferiran. Des de la CCAPAC, els hem preparat amb la intenció d’ajudar les AMPAs en alguns dels punts febles que elles mateixes ens han assenyalat. Hem sentit dir moltes AMPAs: “No sabem què fer per aconseguir més assistència a l’assemblea”. Doncs un taller va precisament d’això. D’altres ens han comentat que volen fer algun tipus de voluntariat en família, i en un segon taller en donem alguna idea. I, amb el tercer taller, intentarem donar resposta a aquelles AMPAs per a les quals, si bé vivim en un món en què la comunicació sembla molt fàcil, és encara un problema per a elles. Hi ha un altre aspecte que també crec que és important i que té a veure amb el moment actual. Crec que com a pares i mares que hem triat una escola cristiana per a l’educació dels nostres fills, hem de fer el possible per donar suport a les nostres escoles i posar el nostre granet de sorra en la defensa del seu caràcter propi. Per tant, aquesta FestAMPA també ens dona la possibilitat, com a col·lectiu de pares i mares, de fer visible aquest suport i defensar la tasca que les nostres escoles fan dins el sistema educatiu i dins la nostra societat. Personalment, d’altra banda, aquesta edició em fa una il·lusió especial i m’emociona perquè serà l’última FestAMPA en la qual participaré, ja que, a la propera assemblea de la Confederació, en deixaré la presidència per donar pas a noves generacions amb noves idees. Perquè, com sempre he dit, els pares i mares estem de pas a les escoles i, en conseqüència, també a la Confederació. En aquests anys he conegut molts pares i mares, titulars, directors i professors dels quals he après molt i dels quals m’agradaria acomiadar-me personalment, i crec que aquesta trobada pot ser el lloc idoni per fer-ho.

Una conferència de Carles Capdevila, l’actuació del grup coral Tons i Sons, tallers, activitats per als més menuts... una festa per a tota la família. Quin paper hi tenen les famílies, en el col·lectiu de l'escola cristiana?

Sí, és una festa per a tota la família que començarem amb una Eucaristia, la qual ens fa molta il·lusió que presideixi Monsenyor Lluís Martínez Sistach, Cardenal Arquebisbe de Barcelona i President de la Fundació Escola Cristiana. Com que demanem als pares i mares del nostre col·lectiu que vinguin un diumenge, el primer que hem de fer és solucionar l’habitual problema de “voldríem venir, però és diumenge i què fem amb els nens?” Doncs això ja no és problema. Quin nen no es divertirà pintant un cotxe? (que no pateixin els pares, que és pintura que no taca), o assistint a un espectacle musical de les Bruixes de Burriac, o fent jocs d’animació que un grup nombrós de monitors ha preparat. D’altra banda, els pares vénen a treballar per les seves AMPAs i per les seves escoles, però no cal estar tot el matí de diumenge treballant; per això, hem organitzat la conferència Educar de molt bon humor, amb la qual el Carles Capdevila ens farà veure l’educació dels fills amb un somriure. I, abans d’acabar, podrem gaudir amb l’actuació de la coral Tons i Sons, participants del programa Oh happy day, de TV3. A la cloenda comptarem amb la presència del P. Enric Puig, Secretari General de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya; de la Sra. Dolors Gordi, Secretària de Família del Departament de Benestar i Família, i de l’Honorable Consellera d’Ensenyament, Sra. Irene Rigau. No podríem demanar més.

És realment una festa, doncs.

En tots els sentits. És una festa de famílies per a les famílies. Perquè cada vegada tenen un paper més important dins del món educatiu i, sobretot, dins del col·lectiu de l’escola cristiana. Els pares i mares saben que els primers educadors dels fills són ells, però que necessiten l’escola per aconseguir-ne una formació integral. Alhora, l’escola té molt present que, sense la col·laboració dels pares i mares, és difícil aquesta formació dels alumnes. Tots són conscients que se necessiten mútuament. Ja no podem imaginar escoles nostres on el director o la titularitat no escoltin els pares, sigui en reunions o en el consell escolar, o que en una activitat de l’escola no participin els pares, que no hi hagi reunions mestres-pares. Tot això és història. Les famílies participen i formen part de la comunitat educativa de les nostres escoles, i l’escola sap que això és molt important per a l’èxit escolar dels alumnes: la col·laboració cada vegada és més estreta.

Què espera que aporti la trobada al col·lectiu?

Espero que sigui d’utilitat per a tot el col·lectiu, que pugui treure profit de les experiències que hem anomenat Bones Pràctiques d’AMPAs. Si a la CCAPAC ens assabentem d’iniciatives d’algunes AMPAs amb èxit, és el nostre deure donar-les a conèixer per si poden ajudar les altres. Només el fet de compartir és ja una manera de no sentir-se sol en aquest voluntariat que representa ser en una junta d’AMPA i que, moltes vegades, porta molts maldecaps. D’altra banda, espero que ens aporti a tots una mica més de sentiment de pertinença al col·lectiu de l’escola cristiana. Penso que trobades com aquesta FestAMPA també han de servir perquè sentim que tots (titulars, professors i pares i mares), sota l’aixopluc de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya, treballem per un mateix ideal d’escola, on tots ens necessitem, on entre tots eduquem els nostres fills/alumnes i des d’on oferim un bon servei al nostre país.

Inscripcions

Temàtica
Territori

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.