Pasar al contenido principal

(David Casals –CR) Núria Puig, filla i néta de músics, forma part de la Coral Al·leluia de la Primera Església Evangèlica Baptista de Sabadell, que cada any es bolca en les cançons de Nadal, clàssiques i contemporànies, tradicionals catalanes i d'altres països. Amb ella parlem perquè ens parli de la música de Nadal des d'una perspectiva protestant.

Segons Puig, per entendre què significa per a les esglésies protestants i evangèliques la música cal remuntar-se al segle XVI, a la època de la Reforma. El primer reformador, Martí Luter, “feia servir cançons de taverna perquè la gent memoritzés textos bíblics”.

“Molta doctrina estava en la música, era molt més fàcil memoritzar una cançó que un text”. D'altra banda, el cant cantat té una part molt important en la litúrgia, tot i que en aquests darrers temps la himnologia s'ha transformat notablement. “Nosaltres mirem de combinar himnes clàssics amb altres més moderns, tot i que de vegades aquests darrers tenen lletres molt repetitives”, explica Puig.

I sobre la música pròpiament de Nadal, afegeix: “Jo em decanto molt per les cançons tradicionals catalanes, arrenjades de nou”. “Cantem a la coral un 'Fum fum fum' versionat per una nord-americana que és preciosa. La gràcia per mi és barrejar, fer-ho amb gust”.

La Coral Al·leluia va néixer l'any 1943 com a cor d'aquesta comunitat, fundada l'any 1889. Entre 1939 i 1945, aquesta església, com la resta de esglésies evangèliques catalanes, estaven clausurades per ordre governativa, i els cultes i les reunions d'havien de fer a cases particulars.

“El meu avi era músic, i després de la guerra va venir a Sabadell i es va incorporar a l'església. Va fundar la coral i la va dirigir 1959, quan es va morir en un accident laboral i la direcció la va agafar el meu pare”, en Pere Puig i Ballonga.

Poc després la coral passa a anomenar-se Al·leluia, i el seu director comença a tenir contactes amb altres cors de Catalunya i a incorporar noves peces en el seu repartori. Es va fundar també una seccio infantil la Coral L'Estel i participa en actes i cantades arreu del territori.

“Va començar a investigar sobre espirituals negres i adaptar partitures de l'estranger”, explica Puig sobre la tasca del seu pare, i afegeix: “Les cançons s'adapten, no només es tradueixen”. La coral ha estat pionera en introduir cants i nadales arrelats en països de tradició protestant en llengua catalana, i també en el cant religiós, gospel i espirituals negres.

Els cantaires de les corals Al·leluia i L'Estel arrenquen l'any fent un gran concert de Nadal a Sabadell, obert a tota la ciutat. La cita, que es fa anualment des de 1970, tindrà lloc dimecres a la tarda i, com que el local on s'ubica la Primera Església Evangèlica Baptista de Sabadell està en obres, fan el concert a una altra parròquia protestant, l'església del Redemptor de la mateixa ciutat (Moratin, 105).

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.