JORNADA D'ESTUDI MORIR DIGNAMENT EN EL SEGLE XXI. METES ACONSEGUIDES I REPTES PENDENTS
L'eutanàsia, una alternativa terapèutica? En parlarem des del punt de vista mèdic, legal, espiritual i filosòfic.
Dirigit a: Professionals sanitaris, filòsofs, bioeticistes, religiosos, advocats, polítics, periodistes i altres persones interessades en el tema.
Inscripció gratuïta (enviar nom i cognoms) a metgescristians@gmail.com
D’acord amb la Llei de Dades Personals us informem que l’email és de l’associació Metges Cristians de Catalunya (CIF: G61044533, C/ Calabria 273, Barcelona 08029, tel 93 363 03 64). Posteriorment aquests e.mails seran eliminats, a no ser que, al mateix e.mail, s’especifiqui que voleu rebre més informació i activitats de la nostra associació.
PROGRAMA
10 h Presentació de la Jornada: Adalbert Marquès, president de l’associació Metges Cristians de Catalunya.
10:05h PONÈNCIA INAUGURAL: Honorable Sr. Antoni Comas, president de la Federació de Cristians de Catalunya. Exconseller del Departament de Benestar Social de la Generalitat de Catalunya.
10:30 Taula 1 Aspectes antropològics, filosòfics, polític-legals i espirituals de la mort. (15-20’ per conferenciant).
Modera i participa: Mª Victoria Roqué Sánchez. Profesora Titular de la Universidtat Internacional de Catalunya. Bioètica.
Francisca Pérez Madrid. Profesora titular de la Universitat de Barcelona. Dret Eclesiastic de l’Estat.
Vicente Bellver Capella. Catedràtic de la Universitat de València. Filosofía del Dret.
Joan Costa Bou. Doctor en Teología Moral. Sacerdot. Profesor de la Facultat de Teología de Catalunya. Delegat Diocesà de Pastoral Social i Caritativa a la Archidiócesi de Barcelona
.- Col·l oqui.
12:00 Café.
12:30 Taula 2 Aspectes clínics de la mort. Qué podem millorar. (15-20’ per conferenciant).
Modera: J Garcia Pont. Metge Internista . Junta Directiva de la Asociació Metges Cristians de Catalunya.
Morir en el hospital. Helena Camell. Metge Internista. Presidenta de la Societat Catalana de Cures Paliatives.
Morir a les unitats de cures intensives. Teresa Camps. Imfermera especialitzada en cures intensives. Máster en Bioética.
Morir al domicili. Christian Villavicencio. Metge Geriatra. Profesor de Bioética a la Universitat Internacional de Catalunya
Morir al tercer món. Nuria Carrera. Metge de Familia. Cooperadora de Metges sense Fronteres i Creu Roja a països del tercer món.
.- Col·l oqui.
14h PONÈNCIA CONCLUSIVA
J Mª Guardiola. Métge Internista. Profesor de la Facultat de Medicina. Universidat Autònoma de Barcelona.
Fins al començament d’aquest segle el debat sobre mort digna era sobre tot teòric. Des de la legalització de l’eutanàsia i el suïcidi assistit als Països Baixos i altres indrets del món, i un cop implementada la seva pràctica de forma regular, han saltat les alarmes. En efecte, alguns dels responsables de la supervisió i, en el seu moment defensors de l’eutanàsia, com el professor Theo A. Boer o la Dra. Berna van Baarsen, han demostrat que el que semblava que era una mesura limitada, per casos molt concrets i específics, s’ha convertit en una “alternativa terapèutica” davant de problemes clínics o psiquiàtrics, patiment existencial i precarietat social que caldria solucionar d’una altra manera. D’altra banda, en el món occidental, la implantació progressiva de les cures pal·liatives permet fer menys dolorós i difícil el final de la vida, quan aquest s’apropa.
Intentem respondre a la qüestió: Què és morir dignament? Qué ens diu la filosofia o els líders espirituals al respecte. Quin paper juga l’estat, la societat, o els serveis sanitaris. Hi ha oportunitats de millora?
Participen a la jornada professionals d’aquests àmbits i parlarem de la mort des del punt de vista antropològic, filosòfic, polític-legal, i espiritual. Tan mateix de com és i com es pot millorar l’atenció als hospitals, a les unitats de vigilància intensiva, domicili i al tercer món.
Organitza:
Hi col·laboren: