Mar Griera és porfessora a la Universitat Autònoma de Barcelona.
ESCOLA CIEMEN 2020
(Información en castellano aquí.)
5a edició: drets col·lectius, feminismes i diversitats —per primer cop en línia!
Per què és fonamental el dret a la diversitat? L’escola anual del CIEMEN arriba aquest 2020 a la seva cinquena edició amb l’objectiu de reflexionar sobre aquesta pregunta clau i de donar-hi respostes. I, per a fer-ho, aborda les interseccions entre els drets col·lectius (sobretot, però no només, dels pobles) i els drets de les dones des d’una perspectiva històrica i de present, crítica i heterodoxa.
La pandèmia ens ha obligat a traslladar l’Escola a la tardor-hivern i, com a novetat més important, enguany l’oferim completament en línia. Com a aportació davant la crisi —en molts aspectes— a què ens enfrontem, el CIEMEN ha decidit que aquesta edició 2020 tindrà un preu molt popular. Però abans de comentar-lo…
De què parlarem?
El món modern i contemporani, configurat a partir de l’ascens i expansió del capitalisme sustentat sobre el patriarcat ja prèviament hegemònic, es configura en un context d’atac a moltes col·lectivitats, de no reconeixement dels seus drets i d’imposició de models uniformitzadors. Aquest procés, paradoxalment, té lloc en paral·lel amb l’ascens de l’humanisme i, posteriorment, de la il·lustració, i de les nocions de llibertat i progrés que hi són sovint associades, que en alguns casos són el germen de les resistències i contestacions que provaran de transformar-lo fins als nostres dies.
En el marc d’aquesta modernitat ambivalent sorgeixen i es mantenen situacions de vulneració de drets col·lectius i de les dones a tots els nivells, però també algunes escletxes des d’on es poden generar alternatives emancipadores.
L’Escola mostra les claus d’aquest procés per a afavorir-ne una millor comprensió, facilitar la interiorització de la vinculació entre vulneracions i contribuir a la cerca d’eines i mecanismes alternatius de resistència i transformació des dels drets dels pobles, els drets de les dones i els feminismes, amb mirades complementàries des d’àmbits tan diversos com l’ecologia, la llengua, les migracions, l’economia, les cures o els mitjans de comunicació.
A qui s’adreça?
No hi ha una limitació específica: s’hi pot inscriure qualsevol persona interessada a aprofundir en el coneixement dels drets col·lectius, dels drets de les dones, els feminismes i la diversitat, i de les interrelacions entre ells. No obstant això, els continguts de l’Escola estan orientats sobretot a estudiants universitaris i a persones que treballen en el tercer sector. També forneix d’eines útils a professionals d’àmbits com el periodisme, l’ensenyament o l’administració.
Alumnat internacional
L’Escola del CIEMEN va néixer amb vocació de facilitar l’intercanvi de contactes, experiències i coneixements entre persones provinents de diversos pobles del món. Per aquest motiu ofereix cada any entre 5 i 8 places a alumnat internacional que participi en organitzacions polítiques o socials, sobretot de pobles sense estat de la resta l’Estat, de l’àrea mediterrània i de l’Amèrica Central i del Sud. Per a facilitar-ne la participació, les sessions de l’Escola es fan majoritàriament en castellà.
Programa
Estem a punt de tancar el programa de l’edició 2020. Aquí trobareu el programa provisional, amb la major part de sessions i ponents ja confirmats:
Dates
Del 2 de desembre de 2020 al 2 de febrer de 2021. Hi haurà vuit sessions enregistrades i quinze més en directe. De les sessions en directe, se’n faran entre dues i tres per setmana, sempre de dilluns a dijous i de 18:00 a 19:30 hores.
Preu
Com dèiem abans, en l’edició de 2020, i ateses les circumstàncies excepcionals que estem vivint, el CIEMEN fa una aposta per a facilitar a tothom la possibilitat d’inscriure’s a l’Escola. Per això, apliquem una rebaixa extraordinària del preu: la matrícula per a aquesta edició és de 35 euros. (Per comparació: l’edició de 2019 va tenir una matrícula de 200 euros.) Aprofiteu l’avinentesa!
Places
Són limitades: 25 places.
Llengua
Castellà (al voltant del 90% de les sessions) i català (al voltant del 10%).
Acreditació
Certificat d’assistència per als participants que assisteixin a un mínim del 80% de les hores del curs.
L’Escola del CIEMEN és una activitat reconeguda oficialment pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.
Coordinació acadèmica
Helena Ardèvol, Elena Ferreiro i David Forniès constitueixen el personal tècnic del CIEMEN i la Fundació pels Drets Col·lectius dels Pobles. Professionals especialitzats en diversitats socials i nacionals, responsables de la coordinació del programa formatiu de l’entitat i de la gestió dels projectes d’Educació per al Desenvolupament. L’Escola compta amb l’assessorament d’un consell expert format pels professors Antoni Estradé, Mariona Lladonosa, Montse López Amat i Albert Noguera.
Inscripcions i coordinació tècnica
Inscripciones y coordinación técnica
Les inscripcions estan tancades. / Las inscripciones están cerradas.
(Si us cal cap informació més podeu enviar un correu electrònic a la coordinadora tècnica, Elena Ferreiro, a secretaria@ciemen.cat /
Si necesitáis más información, por favor enviad un correo electrónico a la cordinadora técnica, Elena Ferreiro, a secretaria@ciemen.cat)