Vés al contingut
campanes-garriga
Fotografia: Fundació Maurí.
Galeria d'imatges

Fundació Maurí ‘La Garriga a toc de campana’ és el títol de la propera activitat organitzada per la Fundació Maurí que tindrà lloc el proper dimarts 4 de juliol a les 8 del vespre. Es tracta d’una conferència per conèixer més a fons les campanes dels dos campanars garriguencs, les de la Doma i les de la parròquia de Sant Esteve.

Amb la voluntat d’endinsar-se a la seva història, al seu so i a les seves característiques tècniques, el campanòleg Xavier Pallàs, expert reconegut en la matèria, oferirà aquesta ponència després d’haver estudiat, fotografiat així com haver enregistrat el so de cadascuna de les campanes. Gràcies a l’estudi i a la consulta bibliogràfica, la conferència s’acompanyarà de fotografies històriques de les campanes i s’explicaran dades com l’any de fosa, el fonedor o les inscripcions, entre d’altres aspectes.

Gràcies a l’estudi de Xavier Pallàs que s’exposarà a la conferència, a partir d’ara es disposa d’un inventari exhaustiu de les campanes garriguenques.

A la ponència també es comptarà amb la participació de Dolors Fontserè, filla del darrer campaner garriguenc, que aportarà el seu testimoni i els records de l’ofici familiar que va dur a terme el seu pare fins als anys vuitanta del segle passat.

Montserrat, la Garrotxa i el Pla de l'Estany

Xavier Pallàs i Mariani (Olot, 1980) és un músic català, conegut pels seus estudis sobre els campanars i l'ofici gairebé perdut del campaner. De família de músics, als deu anys va entrar a l'Escolania de Montserrat, on a part del cant, va continuar estudiant violí i piano. Professor de música en l'actualitat, ha estat director de l'Escola de Música d'Olot.

Amb la voluntat de recrear l'ofici de campaner, és l’impulsor de la futura Escola de campaners, que amb seu a Joanetes, després de l’estiu iniciarà les seves activitats amb la voluntat de formar nous campaners.

És autor del llibre Campanes i campanars de la Garrotxa (El Bassegoda, 2019) un inventari exhaustiu de les campanes i els campanars de la Garrotxa que inclou una fitxa amb la descripció de cada element i l'enregistrament del so de cada campana així com també ha inventariat totes les campanes del pla de l’Estany i ara ja treballa en les del Ripollès.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.