(Glòria Barrete –CR) Les entitats socials i educatives fa temps que alerten d’una situació alarmant de desigualtat econòmica i de vulnerabilitat. A la dificultat per accedir a una feina se li suma l’encariment de la vida i dels productes i serveis bàsics i la impossibilitat en nombrosos casos de disposar d’un habitatge digne. Davant d’aquesta precària situació es fa difícil i en molts casos impossible pensar en pagar activitats de lleure. Activitats que per a la infància i joventut no són un extra sinó una necessitat. S’imaginen què suposa per un infant i jove passar tres mesos de vacances a l’estiu sense cap activitat de lleure? La Fundació Pere Tarrés engega de nou la campanya de beques Cap infant sense colònies, un projecte que enguany vol arribar a becar sis mil infants i joves, entre els quals molts infants refugiats provinents d’Ucraïna.
“Volem aconseguir garantir l’accés al lleure dels infants i joves que necessiten experiències positives”, ha afirmat Albert Riu, coordinador de la campanya. Sovint, reconeix, s’aprecia que el lleure “és un element extra però nosaltres el volem posar al centre, és rellevant que cap infant es quedi sense casals i colònies aquest estiu”.
El 90% de les beques que es donen a l’estiu a la Fundació Pere Tarrés estan destinades a colònies i a casals d’estiu. “Suposa un gran impacte per a les famílies rebre la beca”, explica David Lozano, coordinador de l’informe sobre les condicions de vida de les famílies que sol·liciten beques per a activitats d’estiu. El 40% de les famílies destinatàries de les beques són famílies monoparentals i el 29% són parelles amb 3 fills o més. 3 de cada 4 famílies viuen per sota del llindar de la pobresa moderada, i 4 de cada 10 famílies tenen ingressos inferiors als 1000 euros mensuals. “Aquestes beques són una descarrega per a ells i tenen un impacte positiu no només en l’infant sinó en tota la família”.
Rafael Ruiz de Gauna, director adjunt de la Fundació Pere Tarrés i director de la Xarxa de Centres Socioeducatius de la Fundació Pere Tarrés, ha relatat què ha passat l’any 2021 a la Fundació en quant a activitats i destinataris. La Fundació ha atès 314. 617 persones beneficiàries, gràcies a 4.776 monitors voluntaris, i quasi bé 3 mil treballadors. la inversió econòmica de la Fundació ha estat de més de 51 milions d’euros, becant a més de 12 mil infants de famílies de 58 centres socioeducatius.
Destaquen aquest any projectes com el de salut bucodental, l’acompanyament a joves migrants i els nous projectes socials per atendre infants i famílies refugiades provinents de la guerra d’Ucraïna. Montse Sòria, coordinadora d’Acció Social de la Fundació Pere Tarrés, ha expressat els tres projectes concrets en aquest àmbit a la ciutat de Barcelona. El projecte ‘família necessita família’ que gestiona una oficina tècnica d’acolliment a Barcelona; un projecte de l’ajuntament de Barcelona per oferir espais de lleure i convivència per infants d’Ucraïna de 4 a 18 anys; i l’impuls de beques per participar en les activitats de lleure de la Pere Tarrés per aquest estiu.
La campanya Cap infant sense colònies va donar l’any 2021 més beques que mai. L’any 2020 es van oferir 3.696 beques i l’any 2021 es van becar 5.249 infants. “L’estiu del 2022 serà més necessari que mai”. Activitats reparadores i de creixement personal que els infants necessiten. L’objectiu de la Fundació per aquest estiu, arribar a les sis mil beques. “Es poden fer donatius en espècie com facilitar productes, aliments o vehicles; realitzar iniciatives solidàries on el regal és un donatiu; i col·laborant econòmicament per telèfon, web, bizum o ingrés bancari. “Necessitem més recursos enguany i esperem arribar-hi”.