Jesuïtes | La Delegació Diocesana de Migracions de Nador ha reforçat la seva aposta per acompanyar des de l'origen amb la presència permanent d'un equip al Senegal. Mateo Aventín, educador social i jurista, i Sanja Rahim, politòloga, s'han incorporat al projecte 'País d'origen' de la Delegació Diocesana de Migracions de Nador al Senegal, amb la voluntat de contribuir, amb la seva presència permanent, a l'establiment d'una coordinació transfronterera dels projectes de sensibilització al Senegal, Guinea-Conakry i Guinea Bissau. Un projecte que se sosté amb la contribució econòmica de Mans Unides i el Secretariat de Missions Jesuïtes.
"Volem anar més enllà i plantejar una intervenció que permeti oferir oportunitats i acompanyar millor les persones que es troben a la cruïlla", expliquen Aventín i Rahim sobre la seva nova tasca. En les primeres setmanes han tingut l'oportunitat de prendre consciència de la complexitat d'uns projectes migratoris personals que són diversos i canviants, amb raons i motivacions múltiples, sostinguts pel desig incessant d'un futur esperançador, carregats d'il·lusions i expectatives.
Uns projectes migratoris que moltes vegades no es corresponen amb la difícil realitat que han d'afrontar aquells pocs que aconsegueixen arribat. Són decisions vitals que, sovint, "se sustenten en una confusa, insuficient i, en molts casos, falsa informació", expliquen des dels jesuïtes. Els dos joves expliquen que són vides "travessades per una extraordinària vulnerabilitat".
Les causes estructurals responen a factors econòmics, socials, ambientals o culturals. Per això se centren sobretot en els joves, però també en les famílies i el seu entorn, a partir d'un acostament comunitari que permet dialogar amb la realitat de la mà de les organitzacions locals que acompanyen aquestes persones i inspiren amb el discurs impregnat de drets humans.
"La nostra presència té a veure amb una sensibilitat per les persones migrants"
Al mateix temps, la constatació de tal complexitat empeny a apostar decididament per la investigació, a través de l'enllaç amb les universitats, per poder observar i interpretar la realitat, i per poder reflexionar i comunicar millor.
Per a aquests dos joves suposa l'inici d'un projecte i una experiència que connecta amb els seus itineraris previs de treball i compromís en l'àmbit de les migracions i els drets humans. "A nivell personal, si mirem enrere, sentim que la nostra presència aquí té a veure amb una sensibilitat per les persones migrants". Una sensibilitat, diuen, que ha ocupat, no només part dels seus itineraris professionals, sinó, també, de les seves històries personals. Tot això ara els permet comprendre millor des de l'origen.
"Resulta revelador respondre a la pregunta de per què som aquí", diuen. Expressen que senten que la seva incorporació al projecte els permet donar resposta a una vocació que els crida a servir a les perifèries del món. "Apropar-nos a una realitat que ens commou, ens interpel·la i ens porta a posar els nostres dons a disposició d'aquest desafiament il·lusionant i transformador”, hi afegeixen.