(Bisbat de Lleida) Més de 170 alumnes de deu escoles cristianes del bisbat de Lleida van redactat un manifest sobre els valors a desenvolupar per a promoure una societat acollidora. Els escolars van treballar l'acollida en un context d’exclusió com el que estan vivint infants i famílies refugiades que fugen de la guerra i de la misèria a les portes d’Europa, sense poder-hi entrar.
Ho van fer en el marc de la trobada Intercentres, celebrada divendres al costat del monument al Liceu Escolar. Alumnes de sisè de primària i de primer d'ESO van fer dibuixos a terra sobre els valors que han treballat durant setmanes amb l'ajuda de la Paràbola del Bon Samarità com a referent d'una cultura i d'una ètica de l'acollida.
Sota el lema de la trobada ‘Acollidors: A...A...A... I tu què?’ (A d’Acollir, A d’Acceptar, A d’Ajudar)' els escolars van reflexionar sobre valors com: Escoltar, Donar, Acompanyar, Dialogar, Compartir, Estimar, Aturar-se, Servir, Apropar-se i Confiar.
Al manifest final els escolars es van comprometre a "escoltar i ajudar a aquells que més ho necessiten". Van destacar que "creiem que estar en un col·legi és un privilegi" i per això es van comprometre a "ser receptius i atents a les persones que se senten soles, les que necessiten ajuda". Tanmateix van recordar que "avui en dia sovint oblidem que dialogar suposa escoltar l'altre". En relació amb el món que els envolta els escolars van manifestar que "veiem persones del nostre entorn que necessiten ajuda perquè se senten marginades" i van comprometre's "a no mostrar-se indiferents, no passar de llarg".
També van concloure que "veiem molta gent que necessita ajuda (refugiats, pobres) i volem fer visibles als invisibles tal com ho va fer Jesús". I per això van apostar per "servir als més febles, vulnerables, a totes aquelles persones que actualment la nostra societat rebutja". I la forma de fer-ho és "apropar-se" a ells, segons els participants. Per acabar el manifest els escolars van comprometre's a "rectificar els nostres errors i confiar en Jesús. Ell ens ajudarà a crear un món millor".
MANIFEST
Com a representants dels nostres companys de 6è de Primària i de 1r. d’ESO de les Escoles concertades cristianes del Bisbat de Lleida (El Carme, Mater Salvatoris, Sa-grada Família, Fedac–Dominiques, Episcopal, Santa Anna, Jesuïtes Lleida, Lestonnac, Maristes Montserrat i Mare de Déu de Montserrat de les Borges Blanques) volem mani-festar la nostra voluntat de dur a terme en la nostra realitat més propera els valors que compartim en les nostres escoles. Per això:
1. Perquè veiem que:
En el món en el que vivim, hi ha molts prejudicis. I que de vegades es jutja l’altre per l’aparença; la imatge és massa important i no s’escolta prou.
Quan les persones donen als altres el seu temps i la seva estima, brolla alegria i és fàcil fer pinya dia a dia amb ells.
Malgrat que el nostre món no ho valori massa, acompanyar és un dels millors valors que podem compartir amb tots i és la millor resposta a tantes persones i a tants refugiats que no troben l’acompanyament necessari entre nosaltres.
–Avui, amb massa freqüència, s’oblida que dialogar suposa escoltar l’altre i em-patitzar amb ell.
–Persones del nostre entorn necessiten ajuda perquè se senten marginades, menystingudes i menyspreades i, per això pateixen soledat i tristesa.
–Sovint la nostra societat pensa més en el propi interès i benefici que en les persones.
–En el nostre temps hi ha massa gent que necessita ser ajudada (refugiats, des-nonats, aturats, víctimes dels maltractaments o de les guerres…) i que vivim amb una pressa tant gran que no deixa més temps que el de fixar-nos en nosaltres. També de que diem que no tenim temps per a aturar-nos a veure qui hi ha al nos-tre voltant ni per a preocupar-nos d’ells. I fins i tot que els altres més necessitats sembla que s’han tornen invisibles als ulls de la societat.
–Ser servicial avui costa perquè cada vegada hi ha més individualisme i les perso-nes són més possessives. Així com que costa compartir, estar al servei dels més febles, i que la nostra societat valora tant l’èxit que deixa de banda les persones amb necessitats obrint distàncies entre uns i altres.
–Per a companys de la nostra Escola i membres de casa nostra, apropar-se als altres és sinònim de tractar millor a les persones, de donar un cop de mà de ma-nera altruista, de tenir empatia, de ser compassiu,…
–Fa feliç a tantes persones el voler ser bons amics i amigues i buscar ser grans persones i que fa goig confiar en els altres veiem que la confiança produeix ben-estar, alegria i mou a la confiança i col.laboració.
2. I també perquè creiem que:
–Escoltar és una eina molt important per entendre a les altres persones, tenir cura i atendre’ls correctament.
–Poder estar en un Col·legi és tot un privilegi ja que allí aprenem a entendre el món, fem amics i tenim professors que ens ajuden.
–Acompanyar, especialment a qui al nostre costat està trist, sol o se sent malament, significa estar al costat d’una persona i ajudar-la en el que ella necessita i que això és una de les coses més importants que podem fer.
–Jesús, per als qui creiem en Ell, és un exemple total de veritable diàleg i comprensió per a ajudar tothom.
–La millor manera d’ésser útil per als altres, de forma desinteressada, és donar part del nostre temps per a escoltar, cooperar, ajudar i servir.
–Una gran manera de fer millor el nostre món és ajudar i servir els demés, sense esperar res a canvi.
–És necessari avui que hi hagi un canvi en la societat perquè a les nostres mans hi ha petites solucions que poden alleujar la càrrega que porten els més ferits, tota vegada que, ni que siguem petits, com el gra de mostassa, podem fer el canvi que porta la fraternitat front al individualisme egoista.
–Avui, entre nosaltres, servir és un acte de valentia, de solidaritat, de generositat i d’estima que fa que el nostre món sigui més fratern i humà.
–Apropar-se i donar la mà és un senyal d’amor, un acte d’afecte que dóna confiança al qui el rep i alegria al que el fa i que apropar-se ha de ser la manera d’estar amb els altres.
–Els qui creiem en Ell, tenim una energia especial, que es diu Jesús, per a apropar-nos, confiar i col.laborar amb els altres.
3. Ens comprometem a:
–Escoltar i ajudar a aquells que més ho necessiten, sense fixar-nos en les diferències aparents.
–Ajudar els companys, professors i família, amb alegria i en cada moment.
–Estar receptius i atents a les persones del nostre voltant i a disposar-nos a ajudar les que veiem tristes o desmotivades, sense que ens ho hagin de demanar.
–Esforçar-nos a dialogar i escoltar-nos per a que la relació amb els altres es fona-menti en la pau i així evitem baralles i discussions que els poden ferir.
–Buscar ser feliços no mostrant-nos indiferents amb els altres, no “passant de llarg”, sinó apropant-nos a tots amb sensibilitat i contribuint a que puguin ser feliços.
–Pensar no sols en nosaltres mateixos, sinó també amb el que fa feliç als altres i a posar-nos en la seva pell abans de jutjar-los o de menysprear-los.
–Aturar-nos per a adonar-nos dels companys i de les persones del nostre voltant que són més invisibles a tots per la seva senzillesa o per les seves carències; volem fer visibles els invisibles tal i com ho va fer el mateix Jesús.
–Servir els més febles i vulnerables dels companys i, en general, a aquelles perso-nes que avui la nostra societat rebutja. Així com també a construir un món més humà i just, seguint l’exemple d’aquell bon samarità del que ens parla l’Evangeli.
–Apropar-nos als qui pateixen (refugiats, sense sostre, sense menjar ni educació; companys que pateixen bullyng, …) perquè, amb la nostra acció i afecte, volem preocupar-nos, donar ànims, recolzar i fer saber que estem al seu costat.
–Esforçar-nos, rectificar els nostres errors i confiar en Jesús per a imitar-lo de cara a fer un món millor de com ens l’hem trobat. Perquè volem col.laborar a fer un món on les persones puguin fiar-se els uns dels altres, on no es jutgi, sinó que s’escolti, on s’atengui, s’acompanyi i s’estigui al costat dels altres. També volem contribuir a crear un clima de diàleg, acollida, justícia, respecte a la dignitat de cadascú i de servei i amor.
–Aquesta la manera de viure que volem per a nosaltres i per a tots els nostres companys i companyes de les Escoles que fem aquesta manifest.
L’alumnat de les escoles El Carme, Mater Salvatoris, Sagrada Família, Fedac–Domini-ques, Episcopal, Santa Anna, Jesuïtes-Lleida, Lestonnac, Maristes Montserrat i Mare de Déu de Montserrat de les Borges Blanques.