Vés al contingut
Galeria d'imatges

(CR/Bisbat d'Urgell) Els Bisbes d’Europa, Amèrica del Nord i Sud-Àfrica que formen part de la Coordinadora de les Conferències Episcopals en suport de l’Església a Terra Santa han iniciat aquesta setmana el seu pelegrinatge anual. Entre els 15 prelats que formen la comitiva, com els darrers anys hi ha l'arquebisbe d'Urgell Joan-Enric Vives.

En aquesta ocasió s'acosten als punts més conflictius de la zona. Tornaran a visitar els camps de refugiats de Síria i de l'Iraq que hi ha a Jordània, després de la visita que van fer-hi el 2013. Tres anys que han agreujat la situació. Per això, la visita d'aquest any se centra en la situació de cristians vulnerables, especialment aquells que s’han vist forçats a fugir de la seva terra natal i cercar refugi en d’altres llocs i es mantindrà una trobada amb l’església local de Jordània.

Diumenge a la tarda començaran la seva visita a Jordània on hi ha acollits els refugiats que s’han vist forçats a abandonar les seves llars com a resultat del conflicte bèl.lic actual entre Síria i Iraq. Vives remarca el que representa aquesta situació per a Jordània, “un país petit que ha hagut de rebre un milió i mig de refugiats, i veu els límits de la seva capacitat d’acollida. Ara és la ONU, els països rics d’occident, som nosaltres, les persones que se sentin cridades, els que hem d’ajudar”. La major part dels refugiats provenen de Síria.

"Una injustícia que clama al cel"

Al vespre del dissabte els bisbes van tenir un primer coneixement de la situació a Cremisan a través dels liders locals, en preparació a la visita el matí de diumenge dia 10. Un any més han anat a fer costat a la comunitat cristiana de Beit Jala que pateix la pèrdua de les seves terres com a conseqüència de l’expropiació de les propietats per part d’Israel i la construcció d’un mur de separació en la Vall de Cremisan.

En la visita Vives ha denunciat "la pressió dura contra els habitants que fa l'exèrcit israelià" i que "és una qüestió d'injustícia, que clama al cel, perquè no és per seguretat sinó que és per poder tenir una ampliació dels territoris ocupats, territoris que ara passarien a la Jerusalem israeliana".

Aquesta pèrdua és determinant per a moltes famílies, ja que les terres suposen el mitjà de vida i ara es veuen en una situació crítica. Les pregàries, que s’estan celebrant des de l’any 2011, les pressions internacionals de la mateixa Coordinadora i les demandes reiterades no han aconseguit aturar la construcció del mur. Beit Jala és una de les ciutats palestines més antigues, a les faldes d’una muntanya d’oliveres centenaries, vinyes i arbres fruiters, molt a la vora de Betlem.

Durant la visita d'aquest diumenge al matí els bisbes han concelebrat a la parròquia de l'Anunciació de Beit Jala. Han participat en una celebració festiva amb tota la comunitat, especialment viva amb gent jove i famílies amb les qui han compartit després cafè i pastes. En aquesta trobada informal l'arquebisbe Vives explica com la gent els demanava: "Pregueu per la pau! A veure si amb vosaltres es pot fer un esforç per la pau en aquesta terra". Vives diu que "els he respost que ho farem, que pregarem, però que alhora també mirarem de fer pressió davant de tots aquells governs a l'exterior i dels dos contendents d'aquí que podrien i han d'aportar un treball pacient de pau".

Vives recorda que sobretot “anem a donar suport moral, a dir-los-hi: estem amb vosaltres, no us oblidem.... i segurament convindria ajudar en l’origen dels problemes, perquè és allà on es trobarien molt més l’ajut, perquè és on tenen la família i la vida. Tant de bo que poguéssim contribuir, ni que fos una mica, a la pau i al respecte a les minories”.

La Coordinadora de les Conferències Episcopals d’Europa, Amèrica del Nord i Sud-Àfrica té com a objectiu el pelegrinatge, la pregària i la pressió. No té com a objectiu recaptació de fons econòmics o la construcció de projectes, malgrat que una considerable inversió per al desenvolupament i el creixement dels pelegrinatges són conseqüència directa de la visita dels bisbes. La pregària és l’ànima de la reunió anual, amb la celebració diària de l’Eucaristia, sovint en diferents ritus, i la celebració en comú de la pregària de la Litúrgia de les Hores.

El dijous i divendres, 7 i 8, alguns bisbes van fer la visita als territoris de Gaza, on també han estat els darrers anys. Amb la petita comunitat cristiana que hi viu van celebrar l’Eucaristia a la parròquia de la Sagrada Família, i es van trobar amb els fidels de la parròquia, visitar les Germanes del Sant Rosari i les Missioneres de la Caritat, i els projectes que hi ha en marxa per ajudar a reconstruir la vida després de la guerra de 2014. Després d’aquell esclat de violència han mort més de 2.000 habitants de Gaza, uns 500 d’ells infants. La comunitat cristiana allà és d’unes 2.500 persones, 200 catòliques.

El viatge es vaa iniciar aquest dissabte amb la visita a Taybeh, a prop de Jerusalem, on els bisbes van celebrar l’Eucaristía a l’església parroquial, i van ser rebuts pel Patriarca Llatí de Jerusalem. Allà van resaren vespres a l'església de Santa Caterina i van visitar la Porta Santa. Joan-Enric Vives, arquebisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra, forma part d’aquesta coordinadora en qualitat de representant de la Conferencia Episcopal Española. Dissabte, l'arquebisbe Vives va visitar i pregar a l'Església de la Nativitat de Betlem, juntament amb José Gabriel Vera, director de la Comissió Episcopal de Mitjans de Comunicació i de la Oficina de Premsa de la Conferencia Episcopal Española.

El dia a dia de la visita es pot seguir a través de la web del bisbat d'Urgell.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.