Vés al contingut

(Glòria Barrete –CR) Violència. Força o energia desplegada impetuosament; abús de força. Aquesta és la definició que fa el Diccionari de la Llengua Catalana del terme violència. Ara un llibre, editat per Claret i sorgit a partir d'un dels seminaris de reflexió de la Facultat de Teologia de Catalunya, convida a aprofundir en la dimensió de la violència com a component de la condició humana i social.

La Facultat de Teologia de Catalunya, integrada en l'Ateneu Universitari Sant Pacià, des de fa alguns cursos compta amb grups de reflexió diversos, entre ells el grup que s'anomena 'Teologia, literatura i Arts', format per alguns docents de la Facultat però també i sobretot per altres persones d'altres àmbits acadèmics, artístics i culturals. D'una manera periòdica es reuneixen i en el cas d'aquest seminari es fan màxim tres trobades durant el curs amb una periodicitat trimestral.

Una obra polifònica

El llibre 'L'ull de la violència', que es presenta aquest dimecres a la Sala Gaudí de la Pedrera, sorgeix de la reflexió conjunta que es va començar a perfilar ara fa uns tres cursos en aquest seminari de la Facultat. L'editor, Jaume Angelats, explica que es van anar compartint ponències dels participants del grup i allò va donar a peu "a reunir-les i posar-les en ordre en una senzilla publicació". Una obra d'autoria polifònica que pretén "ser una invitació a aprofundir en la dimensió de la violència com a component de la condició humana i social que lamentablement i ara més recentment està en primer pla de l'actualitat".

Angelats reconeix que "la violència està empeltada en la manera de fer humana, com impuls que cal saber gestionar". El llibre analitza el concepte de violència des de diverses perspectives com la filosòfica, la teològica, o també la violència en relació amb l'art o expressada en forma poètica o gràfica, i relacionada amb situacions actuals des d'una perspectiva més periodística, creant "una visió polièdrica sobre aquesta realitat".

Sense fer la recapitulació de conceptes associats a la violència que ha permés l'elaboració del llibre Angelats ja tenia clar abans que "la violència en si mateixa no només no resol res sinó que condueix qualsevol situació cap a un atzucac". La violència forma part de les capacitats humanes com a forma de reacció però si bé en un primer moment és un impuls "si no es gestiona i conté i no es té en compte l'altre la violència no porta enlloc".

Aquest dimecres, presentació de l'obra

I davant la violència, com es construeix la pau? Angelats afirma que hi ha diverses perspectives, algunes de caràcter més racional, "de veure que això és un camí sense sortida", i d'altres que incorporen una sensibilitat "de caire ètic o espiritual".

El llibre, que és un recull de divereses reflexions, també compta amb expressions d'art i pintura, un exemple és la representació gràfica que ha fet un artista del seminari sobre la proposta evangèlica de parar l'altra galta. "La violència només s'atura si algú li posa fre i diu 'per aquí no'", explica Angelats.

La presentació del llibre aquest dimecres a les 19h serà l'excusa per obrir un diàleg sobre les dimensions de la violència i posarà de manifest aquesta visió polièdrica de l'autoria del llibre a través de la participació de la Dra. Mercè Rius, de la Universitat Autònoma de Barcelona; la Dra. Mar Rosàs, de Blanquerna-Universitat Ramon Llull, o el Dr. Armand Puig, rector de l’Ateneu Universitari Sant Pacià.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.