Vés al contingut

(CR) El dimecres 5 de maig el govern dels Estats Units es va sumar oficialment a la llista de països que demanen a l’Organització Mundial del Comerç (OMC) que suspengui temporalment la propietat intel·lectual de les vacunes contra la Covid-19. Katherine Tai, la representant de comerç del país, va ser l’encarregada de fer pública la postura del govern dirigit pel president Joe Biden: “El govern creu fermament en les proteccions de la propietat intel·lectual, però dona suport a la renúncia d’aquestes proteccions per les vacunes de la Covid-19 per tal de posar fi a aquesta pandèmia”. D’aquesta manera, els Estats Units es comprometen a treballar amb l’OMC perquè l’organisme acordi la suspensió temporal de les patents.

Tant bon punt es va conèixer la notícia, el president de l’Acadèmia Pontifícia per la Vida, l’arquebisbe Vicenzo Paglia, va expressar la satisfacció i el suport de la Santa Seu a la decisió de Biden, que va qualificar com molt sàvia: “És important en aquest temps una visió planetària més que individual; no és només una raó de justícia, també de savi interès, en el sentit que el virus no coneix ni el dret ni les fronteres”. Per aquest mateix motiu, l’arquebisbe va defensar que la situació actual, on preval el bé comú sobre l’individual, “és una raó suficient per poder suspendre els justos drets de cada investigador”.

D’altra banda, el president de l’Acadèmia Pontíficia també va recordar que “el papa Francesc ja ha repetit en nombroses ocasions que és necessari que augmenti la producció de vacunes, per tal d’aconseguir una distribució que arrribi a tothom”.

Un primer pas per a superar “un problema mundial”

Tot i que aquesta decisió de Joe Biden sigui un gran pas per aconseguir una distribució justa de les vacunes, les xifres mostren que encara hi ha un gran camí per recórrer. Així mateix ho explica Brian Kane, director sènior d’ètica de la Catholic Health Association dels Estats Units, que considera que aquesta mesura ha demostrat “bones intencions” però que “només és un pas en l’esforç general per assegurar que la vacuna arribi a tothom”. És per això que tot i aquesta fita, Kane destaca la importància de mantenir la idea de l’equitat en la distribució de les vacunes en totes les discussions sobre com superar la pandèmia, que és “un problema mundial”: “No podem tancar els ulls davant la injusta distribució de vacunes; necessitem fer alguna cosa al respecte, és la nostra responsabilitat”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.