Vatican News "No es tracta de fer política eclesial amb el Sínode", ha aclarit aquest dijous al matí el cardenal Jean-Claude Hollerich, relator general del Sínode de bisbes. Juntament amb el cardenal Mario Grech, secretari general del Sínode, han presentat a la Sala de Premsa del Vaticà dos documents: un sobre les orientacions per a la pròxima assemblea del Sínode i l'altre amb deu temes que el Papa considerà que cal aprofundir a través de diversos grups d'estudis i coordinats pels dicasteris competents. Amb tot, els documents confirmen que el celibat sacerdotal i les benediccions homosexuals no són temes sobre la taula del Sínode.
El Sínode no vol posar sobre la taula "qüestions controvertides", ha explicat Hollerich. El que es pretén amb el Sínode és "posar-se al servei d'un procés iniciat i portat endavant pel poble de Déu, les seves peticions, exigències i necessitats".
Sobre els temes que tractarà el Sínode, Hollerich ha aclarit com la seva elecció i subdivisió van ser conseqüència directa del que va sorgir a l'Informe de Síntesi final de la primera sessió, que alhora va ser el resultat de les discussions entre els participants en l'assemblea, alhora fruit de la implicació de les esglésies locals dels cinc continents.
"Som servidors del procés sinodal", ha assenyalat Hollerich. Això no vol dir que "tractem tots els punts que sorgeixen en la discussió del sínode, sinó només els que presenta "el poble de Déu". "No fem política eclesiàstica, som servidors d'aquest procés sinodal", ha dit.
Grech ha insistit que el tema dels sacerdots casats "mai no s'ha posat sobre la taula", tampoc no s'abordarà en el grup de treball que s'ocupa de la relació amb les Esglésies orientals que, en canvi, tenen sacerdots casats, ni es parlarà de la benedicció de les parelles homosexuals, com proposa el document Fiducia Supplicans del Dicasteri per a la Doctrina de la Fe.
No perquè siguin temes de poc interès, ni de bon tros: “Fiducia supplicans és un document important, em sembla molt bonic perquè vol dir que Déu estima tothom, fins i tot els que estan en situacions irregulars", ha subratllat Hollerich. "Es tracta, però, d'un document pastoral, no doctrinal", ha subratllat destacant que és una iniciativa que ja ha estat abordada per la Doctrina de la Fe amb l'autoritat del Papa.
L'accés de les dones al diaconat
Al centre del Grup d'Estudi encarregat d'aprofundir en les qüestions teològiques i canòniques al voltant de les formes ministerials específiques hi haurà el tema de l'accés de les dones al diaconat, que va sorgir àmpliament durant l'Assemblea del Sínode d'octubre del 2023. Un treball en curs, com també ho és la qüestió de l'elecció dels candidats a l'episcopat: "És una taula oberta on l'escolta és la dimensió fonamental".
El Sínode prosseguirà i conclourà amb la segona sessió de l'assemblea sinodal prevista al Vaticà del 2 al 27 d'octubre del 2024.