(Fundació Joan Maragall) El número 272 de Qüestions presenta un monogràfic que porta per títol De la utopia a la distopia. En el nou número publicat per la Fundació Joan Maragall, autors de diferents disciplines reflexionen sobre la dialèctica utopia-distopia al cristianisme. La revista també compta amb un diàleg entre David Jou, Pere Lluís Font i Miquel Calsina.
Les utopies totalitàries del segle XX, segons la Fundació Joan Maragall, ja van mostrar que utopia i distopia poden esdevenir les dues cares d'una mateixa moneda. Una qüestió que “no és aliena al cristianisme”, diuen des de la Fundació. I és que, el cristianisme es mou entre la promesa del Regne de Déu, una qüestió utòpica, i el desconcertant relat de l'Apocalipsi, un text distòpic. En aquest sentit, els autors que col·laboren en aquest monogràfic de 'Qüestions' reflexionen sobre aquest tema. Ho fan amb articles que enfoquen el debat des de la filosofia a la religió passant per la cultura i la sociologia.
Tot seguit s’hi publica un extens diàleg entre David Jou, Pere Lluís Font i Miquel Calsina sobre el passat, present i futur del cristianisme. També s'hi trobaran les habituals seccions 'Mirador', 'Ressenyes' i 'Cultura', on s’ha volgut retre un sentit homenatge al monjo de Montserrat Josep Massot i Muntaner. La notícia del seu traspàs ha arribat quan la revista ja era a impremta.
Com ja és costum, el volum s’inicia amb un apunt poètic que en aquest cas va a càrrec de Teresa Costa-Jussà.
“Un patrimoni cultural que convé mantenir”
Iniciada a Montserrat el 1958, Qüestions ha mantingut una continuïtat ininterrompuda durant seixanta-quatre anys. Amb aquesta tercera etapa s’adapta a les noves circumstàncies culturals d’un món complex, divers, plural i accelerat, per sintonitzar el millor possible amb els lectors potencials, per servir la seva curiositat cultural amb eficàcia, augmentar el ressò i la visibilitat de la revista, i convertir-la en una referència més influent i més àmpliament apreciada de l'humanisme cristià obert a l'actualitat i a la prospectiva de temes de futur. Aquesta revista, de periodicitat quadrimestral, és “un patrimoni cultural que convé mantenir amb el màxim rigor”, assegura la Fundació Joan Maragall.
Qüestions és una revista que es rep per subscripció i que es pot trobar a les llibreries.