Vés al contingut
Galeria d'imatges

(Jordi Llisterri-CR) Dos dels elements del microcosmos lul.lià són l’Escala de l’Enteniment i l’Arbre de la Ciència. Arbre, perquè Llull articula una complexa xarxa de relacions entre les branques de les diverses disciplines remarcant la seva interconectivitat. Escala, que segueix l’ordre ascendent i descendent pel qual ha de discórrer l’intel·lecte. Arbre i Escala en els que pel beat Ramon Llull "sempre hi ha la referència, almenys implícita, al graó final i a la branca principal que és Déu".

Així explicava Salvador Pié, un dels patrons fundadors, perquè es va escollir el nom de Ramon Llull per la Universitat que es va crear ara fa 25 anys. I perquè l’Arbre de la Ciència és el logotip de la Universitat i perquè l’Escala de l’Enteniment estan present en alguns dels seus edificis.

Aquest dijous es va fer l’acte central de celebració de l’aniversari amb una missa a Santa Maria del Mar i un acte commemoratiu a la Llotja de Mar de Barcelona. Tots els parlaments van destacar com s’ha mantingut les característiques fundacionals de la primera universitat privada de Catalunya aprovada per unanimitat, de dreta a esquerra, pel Ple del Parlament de Catalunya el 24 d’abril de 1991. Un realitat ascendent.

La Universitat es defineix per ser fruït de la iniciativa social sense ànim de lucre, per la inspiració cristiana, amb voluntat de servei públic i d’humanització. I amb una estructura federal que ha permès una col·laboració fructífera entre institucions universitàries de reconegut prestigi. Josep Maria Garrell, rector de la Universitat Ramon Llull, ho explicava dient que 25 anys després “el nostre model quedat validat”.

Fidel a l'ideari

Des del seu naixement l’any 1991 han passat per les aules de la Universitat 72.000 alumnes i ha passat de tenir 3.144 estudiants a més de 19.000 actualment. I, d’una oferta de 17 titulacions oficials, a oferir-ne 106. Una col·laboració entre centres federats que “ha multiplicat les seves capacitats, i els ha permès millorar de manera conjunta i col·legiada”, segons Garrell.

De cara la futur, la Universitat Ramon Llull “s’ha de mantenir fidel al seu ideari i motivacions fundacionals: ha de continuar sent un mitjà privilegiat d’humanització, de cultura i de serveis, refermant el compromís de formació integral de les persones”.

En la celebració, un reconeixement unànime va ser pel cardenal Narcís Jubany, com a principal impulsor del projecte. La seva intuïció va ser acollir-se a un model d’universitat d’inspiració cristiana -tot i formar-la només centres de titularitat catòlica dels jesuïtes, de la Salle i de l'arquebisbat de Barcelona- i comptar en el patronat amb representats de la societat civil, el Cercle d'Economia.

“Vint-i-cinc anys després aquest model el sentim molt a prop del que el papa Francesc ha descrit com a 'Església en sortida' a l’Evangelii gaudium, que vol acollir i acompanyar estudiants, professors i tot el personal allà on són, tenint present el que ell mateix ens diu, que ‘la formació de laics i l’evangelització dels grups professionals i intel·lectuals constitueixen un desafiament pastoral’”, va remarcar Salvador Pié.

Un model que també ha permès en una única institució “recollir la inspiració ignasiana d'IQS i ESADE; la lasal·liana de Enginyeria i Arquitectura La Salle i la diocesana de Blanquerna i de Filosofia, amb la incorporació posterior de la Pere Tarrés, Turisme de Sant Ignasi, tres instituts universitaris més i un centre adscrit”.

"No ens deixem arrossegar"

La celebració dels 25 anys es va obrir amb la missa a Santa Maria del Mar presidida per l’arquebisbe de Barcelona. Joan Josep Omella va estar acompanyat de l’arquebisbe Joan-Enric Vives, president de la Comissió Episcopal de Seminaris i Universitats de la Conferència Episcopal Espanyola, i els bisbes Agustí Cortés i l’emèrit Jaume Traserra. També van concelebrar diversos capellans amb responsabilitats acadèmiques en els centres de la Universitat Ramon Llull.

Omella va centrar l'homilia en demanar que la Universitat ajudi a “professors i alumnes a viure una ètica professional coherent amb l’ethos de l’Evangeli” i a “descobrir en el Senyor la força, l’amor, l’escalf i la inspiració en les nostres vides personals i professionals”. I que la comunitat universitària no es confogui mai en el seu paper i que “no ens deixem arrossegar pel ‘pensament líquid’ tan en voga en el nostre món”.

Alhora va destacar la dimensió social de qualsevol obra l’Església i va recordar un recent discurs del papa Francesc en el que preguntava a la universitat “¿com ajudem els nostres joves a no identificar un grau universitari com a sinònim d’un estatus superior, de diners, de prestigi social?”. Omella, a més del programa de beques que ja disposen els centres de la Ramon Llull, va proposar ampliar “la formació per als més necessitats” i que “intercanvieu coneixements amb les universitats més pobres i remotes”.

Onze institucions federades

Després de la missa a Santa Maria del Mar, es va fer l'acte commemoratiu i la inauguració del curs a la Llotja de Mar, un altre edifici de l'època d'or del gòtic català. Entre els 400 convidats hi ha havia els representants de les institucions que formen la Ramon Llull i, entre altres, el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget; el secretari general d’Universitats del Ministeri d’Educació, Jorge Sainz; i el president de CRUE Universidades Españolas, Segundo Píriz.

A més de l'arquebisbe Omella i el secretari del Patronat, Salvador Pié, en l'acte van intervenir el president del Patronat de la Universitat, Joan Josep Brugera, la secretària general, Anna Berga, que va presentar el llibre commemoratiu l'aniversari, i el conseller Baiget. Coincidint amb l'any Llull, la medievalista Lola Badia va impartir la lliçó inaugural en un acte presentat per l'alumni Agnès Marquès. El rector va tancar l'acte donant el curs per inaugurat.

Actualment la Universitat Ramon Llull està formada per onze institucions d’ensenyament superior i de recerca: IQS, Blanquerna, La Salle, Facultat de Filosofia, ESADE, Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés, Facultat de Turisme i Direcció Hotelera Sant Ignasi, Observatori de l’Ebre, Institut Borja de Bioètica, Institut de Salut Mental Vidal i Barraquer, i l’Escola Superior de Disseny ESDi com a centre adscrit.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.