Vés al contingut

(Bisbat de Girona) Les tasques de restauració del retaule del Corpus Christi de la Catedral de Girona, ubicat a la capella de Sant Martí i Sant Francesc, han portat a la descoberta d’un vitrall medieval de gran relleu per al patrimoni cultural gironí i català. Es tracta d’un finestral gairebé sencer, que mesura 3 metres d'alçada i fa 1,30 metres d'amplada. Està compost en origen per 10 plafons, dels quals només en falta un, així com alguns fragments de dos dels plafons més deteriorats. Els vitralls de la part central serien de finals del segle XIV i els plafons superiors i inferiors de primera meitat del segle XIII. Estaríem parlant, per tant, del vitrall figuratiu –que inclou representacions d’escenes- més antic de Catalunya.

La descoberta va tenir lloc el dijous 17 d’octubre, quan es va iniciar la primera fase de restauració del retaule, que tapava l’antiga finestra de la capella, es va trobar el vitrall que l’embellia, i que no havia estat retirat en el seu moment. Prop de mig mil·lenni després d’haver-se guardat darrere del retaule es va trobar recobert de pols, tot i que en bon estat de conservació i gairebé en la seva totalitat. Les responsables de l’actuació que va portar a la troballa van ser les restauradores Laia Roca i Idoia Tantull, sota la direcció de Pep Paret del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC). Així mateix, les restauradores de vitralls Anna Santolaria i Emily Price van desmuntar i documentar la peça, també es van encarregar d'una primera neteja, fet que va permetre intuir que aquesta tenia una antiguitat i qualitat rellevant.

Temàtica
Territori

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.