Cristianisme al segle XXI 'Homosexualitat: antropologia i teologia' ha estat la nova sessió dels 'Debats a Sant Ildefons' organitzats per l'associació Cristianisme al segle XXI. Una xerrada que ha tingut lloc aquest dissabte 25 de maig just després de l'assemblea de l'associació i que ha posat de manifest que els textos de la Bíblia sobre l'homosexualitat s'interpreten "fora de tot context històric".
La xerrada l'ha conduït Ramon M. Nogués, catedràtic emèrit d’antropologia biològica. Nogués ha explicat que la temàtica de la jornada va sorgir arran del document del Vaticà sobre les benediccions a parelles homosexuals, Fiducia Supplicans. En la seva introducció, Nogués ha recordat que "el sexe no l'han inventat els humans" i ha assegurat que "no és cert que el gènere sigui absolutament independent del sexe". Sobre el motiu pel qual, en el camp biològic, ha tingut "mala premsa" l’homosexualitat, Nogués s'ha referit a la sexualitat com "la base de l’evolució". "Es creia que, davant la reproducció impossible, l'homosexualitat actuava de barrera", ha dit. "Avui, en canvi, havent experimentat conductes homosexuals en totes les espècies, es parla de teòrics beneficis de l’homosexualitat per a l’evolució", hi ha afegit.
La psicòloga clínica i psicoanalista Neri Daurella ha contradit els "pensaments essencialistes" sobre les relacions homosexuals que asseguren que es tracten de "relacions contra natura". Hi ha fet explicant i posant en evidència relacions homosexuals que es donen en altres espècies animals. Daurella també ha parlat de Freud, qui assegurava que l'homosexualitat no tenia res de patològica, de les postures psicològiques "postfreudianes", l'alliberament gai i la situació legal a Espanya.
Daurella ha explicat que els sexòlegs, per la seva banda, es demanen si es pot considerar homosexual una persona que té alguns contactes esporàdics amb altres del mateix sexe i arriben a considerar-les "dins la normalitat". Els psicoanalistes actuals, per la seva banda, parlen de la identitat de rols i de la por de "no complir prou bé el rol autoassignat".
La pastora de l’Església Evangèlica Reformada Nathalie Reverdini ha començat explicant la seva experiència durant els seus estudis de teologia a Ginebra. Allà va conèixer un professor amb "una visió clàssica" sobre el matrimoni entre homes i dones. Per a ell, ha explicat, calia adaptar les lleis per a les parelles que vivien juntes, sense arribat, tanmateix, al matrimoni ni a l'adopció. Reverdini ha continuat relatant que, el professor, ja jubilat, va declarar que la seva mirada sobre l’homosexualitat havia "evolucionat". "Espero que en les facultats universitàries actuals aquest aspecte també hagi evolucionat", hi ha afegit.
Després d'altres anècdotes personals, ha parlat dels possibles fonaments bíblics contra l'homosexualitat. Reverdini ha explicat que sempre es repeteixen els set mateixos versets i que, aquests, estan "interpretats fora de tot context històric com si haguessin estat escrits ahir". Amb tot, s'ha referit a altres versets que parlen de l'amor entre persones del mateix sexe. Respecte a la Bíblia, "una cosa és una lectura fonamentalista al peu de la lletra i l’altra una lectura teològica historicocrítica", ha advertit.
La pastora protestant també ha parlat de la situació a Suïssa, on el matrimoni ha de ser civil, ja que l'Església, sigui de la branca que sigui, només celebra una benedicció. D'altra banda, a Suïssa, fa uns anys, es va votar sobre l’homofòbia i va entrar a la Constitució com un delicte d’odi com el racisme. La tardor del 2020 el Parlament va votar sobre el “matrimoni per a tots” que va ser aprovat. Durant la campanya, les esglésies reformades van consultar les seves bases i van dir que sí.