Vés al contingut
som-260
Fotografia: Sant Joan de Déu.

Sant Joan de Déu | La plataforma SOM Salut Mental 360º, iniciativa impulsada per centres de l’Orde Hospitalari Sant Joan de Déu a Catalunya, compleix dos anys de funcionament assolint les 250 mil visites, amb una mitjana mensual de 22.000 visites, consolidant-se com un espai referent en salut mental. Gairebé un 30% dels visitants són joves d’entre 18 i 24 anys.

Aquesta iniciativa digital té per objectiu compartir el coneixement i l’experiència de totes les persones implicades en la salut mental i dotar la ciutadania de serveis i recursos digitals que acompanyin, apoderin, informin, sensibilitzin i promoguin la salut mental.

SOM Salut Mental 360º és un projecte pioner en l’àmbit de la salut mental, ja que es construeix mitjançant un procés de cocreació amb tots els agents implicats: professionals de l’àmbit de la salut, social i educatiu i amb les persones amb problemes de salut mental i famílies, a través de les associacions de primera persona i famílies. Aquest procés de cocreació inclou la presa de decisions sobre el mateix projecte, en el model i el disseny, així com en l’estratègia de continguts i coordinació de serveis que s’ofereixen a les persones usuàries.

Una plataforma estrenada en context de pandèmia

La plataforma es va estrenar el juliol del 2020 per donar resposta a les necessitats de la població en les circumstàncies extraordinàries de la pandèmia. Tot i que l’impacte de la COVID-19 en la salut mental de la ciutadania continua sent un eix d’interès, SOM Salut Mental ha desenvolupat en aquests dos anys la seva proposta d’aglutinar el coneixement en salut mental en el concepte més integral (sanitari, social, educatiu, legal, ètic i espiritual) i inclusiu.

Amb aquest objectiu, més de 400 persones expertes (professionals dels àmbits de la salut, social i educatiu, persones amb experiència en primera persona, famílies i associacions de salut mental) ja han col·laborat amb la seva expertesa. Amb totes aquestes visions, la plataforma ofereix a professionals, a persones amb trastorn de salut mental i famílies i a la ciutadania, una varietat de continguts i serveis digitals que aprofundeixen en el coneixement i resolen els dubtes principals que preocupen les persones afectades, famílies i entorns clau, com ara la comunitat educativa.

Des del seu inici, SOM Salut Mental 360º ha publicat més de 300 articles, 80 testimonis i entrevistes, 33 trobades digitals, 17 preguntes a l’expert, 8 monogràfics i més de 400 preguntes i respostes que intenten aclarir dubtes que les persones usuàries fan arribar a la plataforma a través de les activitats en directe o mitjançant els formularis de contacte.

Ja compta amb 6 portals temàtics

A més de l’espai central de la plataforma, fins ara s’han publicat 6 portals temàtics sobre els trastorns de la conducta alimentària (TCA), els trastorns de l’espectre de l’autisme (TEA), els trastorns depressius, psicosi, el trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat (TDAH) i sobre la prevenció del suïcidi. Està previst tancar el 2023 amb dos nous portals temàtics dedicats a les addiccions comportamentals infantojuvenils i a les autolesions.

SOM Salut Mental 360º és un projecte impulsat pel Parc Sanitari de Sant Joan de Déu, l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona i Sant Joan de Déu Terres de Lleida, així com Sant Joan de Déu Serveis Socials – Barcelona, a més de l’àmbit solidari representat per Solidaritat Sant Joan de Déu. A més, nou associacions tant de primera persona com de famílies formen part del projecte.

Temàtica
Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.