Vés al contingut

(Bisbat de Vic) Més de 1.300 persones han participat en la fase consultiva del Sínode Diocesà del bisbat de Vic per reflexionar sobre la missió de l'Església davant els reptes actuals. Per al bisbe de Vic, Romà Casanova, aquesta fase és “una oportunitat d'or per a reflexionar sobre l'Església i la seva missió, per a viure la vocació i oferir al món el missatge d'esperança que tant necessita”.

Un total de 1.335 persones batejades, repartides en 155 grups sinodals, han participat en aquesta fase de consulta a la diòcesi. Per a Casanova, aquesta fase també anomenada 'Sínode per l'esperança', vol "ajudar a caminar tots junts". Un "caminar" que es contraposa amb un canvi d'època que, per al bisbe, produeix una situació de “crisi”. “La fe cristiana es va desdibuixant i, juntament amb aquesta fe que s'afebleix, també desapareix l'esperança en el cor de molts”, assegura.

A causa de la pandèmia, la fase consultiva del Sínode –que, inicialment havia d’acabar el febrer del 2021- s’ha allargat un any. Des del gener del 2020 i fins ara, els grups s’han reunit periòdicament i, amb l’ajuda d’uns materials proposats per la Comissió del Sínode, han pregat, s’han escoltat i han elaborat les seves propostes sobre temes relatius a l’Església diocesana, en actitud d’escolta, discerniment, responsabilitat i comunió.

Ara, a partir de les aportacions fetes per cada grup sinodal, la Comissió del Sínode elaborarà un document de treball, anomenat 'Instrumentum laboris', instrument de treball, amb les qüestions sobre les quals versaran els diàlegs de l’Assemblea Sinodal.

En la fase següent, que és la fase de l’Assemblea Sinodal i que comença el diumenge 18 el setembre del 2022 –coincidint amb el Dia de la Catedral i la Jornada Diocesana–, el bisbe Casanova convocarà, segons consta en el reglament del Sínode, unes 100 persones representatives de tota la realitat diocesana, l’Assemblea Sinodal. L’Assemblea es reunirà en diferents sessions per a debatre, deliberar, votar i aprovar les qüestions d'aquest document de treball i elaborarà un nou document amb les conclusions.

A continuació, després d’haver escoltat tothom –també el parer d’experts en els diferents temes i realitats, així com la veu de persones no creients– i valorat el document de conclusions, en la fase de declaracions i decrets, el bisbe discernirà i subscriurà les directrius que prendrà l’Església de Vic i n’aprovarà la seva aplicació per mitjà d’un decret, perquè tots els cristians de la diòcesi les acullin i posin en pràctica: la fase de recepció.

Es preveu la recepció i inici de l’aplicació del Sínode Diocesà l’últim trimestre del 2023.

“Prendre les decisions pastorals més conformes al voler de Déu”

Un Sínode Diocesà és una assemblea de naturalesa consultiva convocada pel bisbe i oberta a la participació de tothom, sense cap exclusió. La idea és discernir sobre els reptes pastorals que es presenten avui a l’Església. Davant d’un moment de grans transformacions socials que afecten de ple a l’Església”, l’any 2019, el bisbe Romà Casanova va considerar convenient convocar un Sínode per a "discernir junts la voluntat de Déu" per a la diòcesi de Vic i "testimoniar millor l’Evangeli" en el moment actual. Cal “canviar la manera de relacionar-nos i comunicar-nos, canvis profunds en la nostra ment, en el nostre cor, en la nostra organització, per a ser més fidels a la vida i missió que Déu ens confia”. L’objectiu principal del Sínode és, per tant, “poder prendre les decisions pastorals més conformes al voler de Déu per a la nostra Església diocesana”. Així ho explicava el bisbe a les cartes pastorals 'Aixeca’t i camina' (2018) i 'Església de Vic, sigues el que ets!' (2019).

El darrer sínode diocesà convocat a la diòcesi de Vic es va celebrar l’any 1945, amb el bisbe Joan Perelló i Pou, i l’anterior, quasi dos-cents anys abans, l’any 1748, amb el bisbe Manuel Muñoz Guil, sense la participació de laics, ja que no estava previst pel Dret Canònic.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.