Vés al contingut

(Adoratrius) Milers de refugiats ucraïnesos, especialment dones, que abandonen casa seva, corren el risc de convertir-se en víctimes de tràfic d'éssers humans en origen, trànsit i destí i poden patir violència i abusos sexuals. Així ho confirmen entitats especialitzades com el programa SICAR.cat que desenvolupa l'entitat religiosa de caràcter social Adoratrius.

"A Catalunya estem mantenint coordinacions amb diferents actors clau especialitzats en la lluita contra el tràfic de persones", explica la coordinadora de l'Àrea d'Incidència de SICAR.cat, Rosa Cendón. Assegura que el programa participa d'espais institucionals i de la societat civil especialitzats en l'acollida de sol·licitants d'asil "com és el Comitè per a l'Acollida de les Persones Refugiades".

Recomanacions per la seguretat durant el viatge dels refugiats

Juntament amb altres ONG europees, pertanyents a La Strada International, Proyecto Esperanza i SICAR.cat, ambdós projectes d'Adoratrius estan promovent accions de prevenció que inclouen l'elaboració i difusió de materials amb consignes i recomanacions bàsiques de seguretat per a les persones que fugen del conflicte.

Les recomanacions se centren en la necessitat de reforçar la seguretat de la població durant el desplaçament a un lloc segur per evitar situacions de més vulnerabilitat com quedar-se sense documentació o diners, perdre el contacte amb persones de confiança, no poder informar del lloc on es troben o no tenir on allotjar-se.

Com més alta és la vulnerabilitat, més possibilitats de convertir-se en víctima de tràfic. Per aquest motiu, és crucial que els països de trànsit i destí, amb vista a la seva obligació de diligència deguda, prenguin totes les mesures necessàries per: prevenir greus vulneracions de drets humans, detectar situacions de tràfic d'éssers humans i protegir les possibles víctimes.

En aquest sentit, SICAR cat i Proyecto Esperanza insten que totes les administracions públiques de l'Estat espanyol adoptin les mesures específiques de prevenció del tràfic que l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE), i així com l'ACNUR recomanen enmig de la crisi humanitària a Ucraïna.

Unes mesures que se centren a proporcionar allotjament i assistència immediata; establir centres d'informació i línies d'atenció telefònica; informar a les persones que busquen refugi dels riscos del tràfic; difondre la informació oficial i vigilar amb la informació enganyosa; i atorgar permisos de residència temporal, accés al mercat laboral, educació i assegurar la preservació i reunificació familiar.

Sense recursos i sense el suport necessari

SICAR cat i Proyecto Esperanza compten amb més de 20 anys d'experiència. Coneixen bé com operen les xarxes de tràfic i com els conflictes armats generen un entorn on aquesta violació de drets humans pot prosperar a causa de les vulnerabilitats socials i econòmiques de les zones en guerra, l'erosió de l'Estat de Dret, el desmantellament de les institucions, la impunitat i els desplaçaments forçats. A més, els grups armats poden fer servir aquest delicte per finançar-se i, fins i tot, per atraure nous reclutes, amb promeses com recompensar-los amb esclaves sexuals.

Segons les Nacions Unides, les persones desplaçades i susceptibles de protecció internacional es troben entre els col·lectius més vulnerables i són afectades de manera desproporcionada pel tràfic d'éssers humans.

Aquestes persones que fugen de manera imminent del seu país, en aquest cas en guerra, no han pogut planificar la seva sortida i no tenen recursos ni suport necessari durant la seva migració forçada. Davant d'aquesta urgència, es poden veure obligades, com a única alternativa, a recórrer a persones desconegudes en qui confien i que poden ser possibles traficants.

Dones i nenes són els col·lectius més vulnerables al tràfic de persones, especialment per a la seva explotació sexual o per a matrimonis forçats però també per a la seva explotació laboral. Tot i això, homes i nens també estan exposats a ser captats per formar part de milícies o grups armats, per a l'extracció d'òrgans, la mendicitat o la comissió de delictes.

Per tot això, cal garantir que aquelles persones amb necessitat de protecció internacional, especialment vulnerables al tràfic de persones, gaudeixin de la protecció deguda per part de l'Estat Espanyol. Només una detecció primerenca adequada al costat d'una valoració correcta de les necessitats específiques de les víctimes de tràfic els proporcionarà l'accés a la xarxa de serveis i al procés de recuperació integral a què tenen dret.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.