Vés al contingut

(Sicar) Sicar.cat, programa d'atenció integral a víctimes del tràfic d'éssers humans (TEH), va donar resposta el 2017 a 212 persones víctimes d'aquesta greu violació de Drets Humans: 189 dones i 23 menors d'edat, que inclouen 11 unitats familiars. Aquestes 212 persones responen a les contactades al Servei d’Informació i Orientació, les que posteriorment es vinculen al programa i les usuàries d’anys anteriors que segueixen la seva recuperació a l’entitat.

El Servei d'Informació i Orientació (Contacte), que compta amb un telèfon d'Emergència actiu les 24 hores els 365 dies de l'any, va atendre 136 persones (125 dones, 6 menors immigrants no acompanyades (MINAs), 5 fills/es de víctimes de TEH). Les principals vies d'accés d'aquestes demandes van ser els Serveis públics (36%) i les Forces de seguretat (32%). La majoria de les demandes, un 45%, van ser de Barcelona ciutat i en segon lloc de la província de Barcelona, un 23%. La detecció d'indicis de TEH en llocs fronterers habilitats, un 14%, van tenir lloc a l’aeroport Barcelona-El Prat.

El 46% de les persones contactades són d’Àfrica, d’11 països diferents. No obstant, SICAR cat va donar resposta a dones de 30 nacionalitats. Les més destacades van ser la nigeriana, 25%, i la xinesa, 21%. D’altra banda, durant l’exercici 2017 hi va haver un augment de casos procedents d’Amèrica Llatina, sobretot de Veneçuela i Colòmbia. La franja d'edat majoritària de les noves usuàries va ser de 18-25 anys, un 36%, seguida de la de majors de 30 anys, un 24%, i les de 26-30 anys, un 16%. Els i les menors víctimes de tràfic d’éssers humans van representar un 8% dels nous contactes. Les principals formes d’explotació de les víctimes adultes van ser: explotació sexual (79%), explotació laboral (5%) i matrimonis forçats (2%).

D'una mostra de 53 dones contactades, el 73% venien d'un context familiar de vulnerabilitat social, el 66% mantenen una relació positiva amb la seva família i el 47% tenen fills/es al seu càrrec. Pel que fa a qui les va captar per a ser explotades posteriorment, en la majoria d'ocasions, un 38%, van ser les pròpies amistats de la víctima i, un 17%, altres persones alienes al cercle d'amistats, la família (13%) i la parella ( 5%).

El 49% d'aquestes 53 dones van ser enganyades pel que fa a l'objectiu pel qual van deixar el seu país d'origen i el 70% no va signar cap document a tall de contracte. Pel que fa al viatge, el 52% va viatjar amb avió, el 38% per vies terrestres i el 4% en vaixell. La majoria van fer ruta per països en trànsit (58%) i van viatjar soles (36%). Un cop a destí, es van alliberar per mitjans propis (51%) i un 32% ho van fer els cossos policials. En el 41% dels casos la dona es troba actualment en situació de perill.

Un cop detectada o identificada com a víctima de TEH, en coordinació amb altres ens públics o privats, la dona accedeix de manera voluntària a SICAR cat. Posteriorment, es dissenya un pla d'intervenció individual, que coordina un equip interdisciplinari, en el qual s’acorden amb la usuària els objectius del seu procés de recuperació. La dona pot accedir a un o a diversos serveis que el programa ofereix (retorn voluntari, allotjament, salut, assistència jurídica, atenció social, formació i treball).

Territori
Tags

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.