Seu de Manresa Cada segon diumenge d’octubre, l’Associació dels Amics de la Seu i la gestió de la basílica Santa Maria de la Seu de Manresa proposen la celebració de l’anomenat ‘Dia de la Seu’. L’origen d’aquesta celebració es troba en el mes d’octubre de l’any 1328, quan s’inicià la construcció del temple.
Enguany, el cap de cartell del programa del 'Dia de la Seu' és la conferència sobre el Frontal de la Passió a càrrec de Francesca Español, que es va haver d’ajornar l’any passat. La conferència se centrarà en la família Saera en relació amb la Seu i en la donació de Ramon Saera del Frontal florentí per embellir l’altar major de l’església de Santa Maria de Manresa. S’enquadrarà l’arribada de l’obra en el context del comerç internacional de l’art i analitzarà els seus vincles amb la cultura figurativa florentina contemporània.
Entre els actes de la jornada, hi destaquen la missa presidida per Joan Antoni Castillo i amb la participació de la Capella de Música i la visita a les dependències de la Seu el 8 d'octubre; i la conferència sobre el contracte de 1322 a càrrec de l'arxiver Abel Rubió el 13 d'octubre.
A part, com ja ha passat altres anys, el Dia de la Seu coincideix amb les Jornades Europees de Patrimoni que porten per lema 'Patrimoni viu' fent referència a les pràctiques, els coneixements i les habilitats que es transmeten de generació en generació, i que actualment es continuen mantenint.
La Seu de Manresa també proposa dues activitats que pretenen valorar les campanes i els seus tocs, com un element identitari que representa un gran llegat històric, exemple de memòria, tradició i comunicació.
Hereus de la construcció de la basílica
El Dia de la Seu té l’objectiu de commemorar la tasca de divulgació i coneixement del temple que, any rere any, duen a terme diverses entitats, organismes oficials i particulars, així com compartir entre manresans i simpatitzants de la basílica la satisfacció de sentir-se hereus d’aquells que van emprendre les obres de construcció de la basílica de la Seu.