Vés al contingut

(Escola Pia) “Saber llegir i escriure m’ha canviat la vida”. Així s'expressa l'Abel, un dels alumnes dels cursos d'alfabetització que ofereix la Fundació Servei Solidari. Un any més aquesta entitat vinculada als escolapis promou la campanya Recicla Cultura per finançar la seva activitat i millorar la inclusió social de les persones que no saben llegir ni escriure. A Catalunya hi ha 100.000 adults en aquesta situació.

Fins el dia de Sant Jordi Servei Solidari recollirà llibres en diferents espais habilitats i qui vulgui col·laborar podrà emportar-se'n un la diada del 23 d'abril, fent un donatiu simbòlic. Tots els beneficis que s’obtinguin es destinaran a assegurar la continuïtat del cursos que la Fundació imparteix des de fa 10 anys. És la quarta edició d'aquesta iniciativa que vol mostrar la capacitat que té un llibre de canviar la vida d’una persona.

Com a novetat d'enguany, voluntaris del servei han escrit La nostra Barcelona, un llibre que es posarà a la venda per recaptar fons i que presenta 26 històries de persones que arriben a la capital catalana buscant un futur millor, però que desconeixen la nostra llengua.

L'alfabetització, eina d'inclusió

Com es deu sentir un pare que no sap llegir quan el seu fill arriba de l’escola amb una nota de la mestra? Quines oportunitats d’èxit té una dona incapaç de complimentar un formulari en una entrevista de feina? L’Abdel, per exemple, va venir del Marroc ara fa set anys buscant un futur millor: “Al meu país gairebé no vaig poder estudiar ni la meva llengua, de manera que quan vaig arribar a Barcelona no tenia massa idea de llegir ni escriure”. “Per a mi –continua, una cosa tan fàcil com trobar una adreça per anar a una entrevista de feina es convertia en una missió impossible”.

Des de fa tres anys, però, l’Abdel assisteix als cursos d’alfabetització que la Fundació Servei Solidari imparteix al barri del Raval de Barcelona i, tal com ell assegura, la seva vida ara és totalment diferent: “Ara puc moure’m sol, anar a comprar perquè entenc els dependents i inclús m’envio missatges de text amb amics que he fet aquí. Saber llegir i escriure m’ha canviat la vida completament”.

L’any 2014 més de 75.000 persones a través de 80 punts ubicats a escoles, universitats i empreses van sumar-se a aquesta iniciativa que, a banda de recaptar fons en benefici de l’alfabetització, va permetre treballar conceptes com la migració, l’alfabetització i la lectura, i valors com els de la solidaritat, el voluntariat i el treball en equip.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.