(Laura Mor –CR/Badalona) Arrelament al territori, resistència en contextos de dificultat social, creativitat en la tasca encomanada, vocació pel servei i treball en xarxa. Són alguns dels valors compartits aquest dijous entre la vuitantena de professionals del sector social dels jesuïtes reunits a la Fundació la Salut Alta, al barri de la Salut de Badalona.
“Aquest curs el treball en xarxa serà molt significatiu”, ha anticipat el jesuïta Alberto Ares, delegat del sector social de la província. La coordinació entre les diferents entitats d'inspiració ignasiana que atenen el món social a casa nostra va començar a fer-se efectiva cinc anys enrere. D'ençà les primeres trobades, s'ha incidit en l'ideari compartit i també s'han implantat eines de caràcter pràctic que repercuteixen en el dia a dia de les entitats.
Un sector exigent
La coordinadora del sector social a Catalunya, M. Carmen de la Fuente, ha fet una crida als equips presents a “somiar” des d'aquesta identitat conjunta. El jesuïta Roger Torres ha dinamitzat el gruix de treball de la jornada: “Avui es tracta de suspendre el judici i jugar amb la intuïció”, ha explicat. Amb un temps de silenci, els participants han reflexionat amb aquesta “mirada afectiva” sobre la missió del sector social, amb l'objectiu de “fer surar les intuïcions a la superfície” i poder concretar pràctiques i directrius conjuntes. “Som un sector, no som un conjunt d'obres”, ha afirmat Torres.
Després d'una dinàmica per grups, la trobada s'ha tancat amb un enviament per part del delegat dels jesuïtes a Catalunya. “El món està ferit i el sector social és on són les ferides”, ha dit Llorenç Puig. Ha reconegut així que “el sector social és exigent també pel cor i la persona”. I tot i que ha donat per fet el treball en xarxa, ha apostat per “continuar i aprofundir” en cadascun dels projectes.
Cuidar la vocació
Ares també ha demanat als equips presents en la trobada “incorporar el 'cuidar-se' en les planificacions estratègiques”. I ha formulat dues qüestions relatives a la interioritat. Per una banda, “com acompanyem els que acompanyen” i, per una altra, “com cuidem la vocació que tots sentim”. És en aquest sentit que els ha demanat seguir “aprofundint en l'espiritualitat ignasiana”.
Puig s'ha referit a la mirada nova de Sant Ignasi de Loiola davant del riu Cardener i, en la línia proposada per Alberto Ares, ha encoratjat les entitats a trobar espais per al treball espiritual. “Hem de cuidar la nostra espiritualitat, allò profund que ens il·lumina, que ens motiva i que ens fa resistir”.
Una xarxa al servei
Com a delegat provincial, Alberto Ares ha presentat una radiografia dels principals camps d'acció del sector a Espanya: cooperació internacional, menors i migracions. Un paraigües que s'estructura amb una base fonamental de laics, però que compta amb la col·laboració d'onze jesuïtes contractats, deu de jubilats i 72 que tenen una tasca concreta assignada, com serien unes classes de llengua a Migra Studium o de monitors en un centre d'esplai.
Ares ha parlat d'una “mirada conjunta” i ha destacat “l'enfortiment i l'articulació” d'aquesta xarxa. L'ha comparat amb “un arbre que va creixent en la mesura amb què les entitats ho van demanant” i que neix “al servei” d'aquestes entitats i no pas com “una superestructura”.
Aquesta ha estat la cinquena trobada de professionals d'aquesta xarxa. Durant el curs també fan jornades de formació destinades a voluntaris. En formen part cinc entitats vinculades a la Companyia de Jesús: Arrels Sant Ignasi de Lleida; Cristianisme i Justícia i Migra Studium amb presència a Barcelona; la Fundació Carles Blanch amb el Centre Sant Jaume i la Fundació La Salut Alta a Badalona; i la Fundació La Vinya als barris de Bellvitge i El Gornal de L'Hospitalet de Llobregat.